Foto: Robin Roots
Inimesed
25. veebruar 2020, 00:01

VASTUVÕTU LEMMIKUD: särtsakad, stiilsed, värvilised ja mängulised kleidid (1)

Moeportaali Portail.ee peatoimetaja stilist Aljona Eesmaa tõstab presidendiballi juures esile taaskasutust. „Tänavusel vastuvõtul jäi mulle enim silma, et üha rohkem jõuab naisterahvaste selga kleite, mis pole vastuvõtul esimest korda – ning see on minu meelest ääretult positiivne,“ sõnab ta.

Moeportaali Portail.ee peatoimetaja stilist Aljona Eesmaa tõstab presidendiballi juures esile taaskasutust. „Tänavusel vastuvõtul jäi mulle enim silma, et üha rohkem jõuab naisterahvaste selga kleite, mis pole vastuvõtul esimest korda – ning see on minu meelest ääretult positiivne,“ sõnab ta.

„Me oleme aastaid rääkinud – lausa kirunud –, et presidendi vastuvõtu kleidid, mille valmimisele on kulunud meeletu hulk töötunde ja ka eelarvet, saavad särada ainult ühe õhtu ning jäävad siis kappi seisma. Rõõm oli tõdeda, et see ei ole absoluutselt nii ning sellisele taaskasutusele saab ainult kaasa aplodeerida!“„Kersti Kaljulaidi valitsusajal paistavad vastuvõtud hästi esinduslikud ja väärikad. Nüüd on vähem sõuelemente ja rohkem soliidsust, nagu sellele sündmusele kombeks,“ kiidab moekunstnik Tim Bluz, kuid toob miinusena välja igavuse. „Kätlemistseremooniat vaadates oli üldmulje võrdlemisi hea. Kõik on hästi rahulik, tasakaalukas ja ettearvatav!“

„Taas teeb presidendipaar uhke kummarduse Eesti käsitööle ja rahvarõivastele, sel korral 18. sajandi Mulgimaa rahvarõivaste ainelise komplektiga,“ on ajakirja Käsitöö tegevtoimetaja Liina Hergauk rahul. „President Kersti Kaljulaidi komplekti kuuluvad valge vaipseelik, puusapõll ja sõba on kaunistatud arhailise tikandiga ning ääristatud kõladega kootud villase paelaga ehk kõlapoogaga. Arhailine tikand tehakse käsitsi. Iga detail, kujund ja motiiv tikandis kannab sügavat tähendust. Naiste pidulikule rõivale tikiti elujõu- ja kaitsemärke, viljakusesümboleid ning õnnemärke. Valge on puhtuse sümbol ja meie rahvarõivaste juures sama oluline värv kui punane. Läbi sajandite olid tseremoniaalsed rõivad valged – see tagas tervise ja heaolu. Eesti käsitöömeistrite töö on taas olnud väga suur ja imetlusväärne.“Presidendi abikaasal Georgi-Rene Maksimovskil oli seljas samuti 18. sajandisse kuuluv pikk-kuuega komplekt, mille juurde kuulus ka kaapkübar.„President Kersti Kaljulaidi ja tema abikaasa Georgi-Rene Maksimovski riietus läheb hästi kokku viimase aja aktuaalse teema ehk Eesti loodusega,“ leiab moelooja Cärol Ott. „Nende rahvarõivad on minimalistlikud ja moodustavad kauni põhjamaise kombinatsiooni, andes au Mulgi tikanditele. Peamiste värvidena rõivastuses kajastunud valge ja tumesinise kombinatsioon mängib ideaalselt kokku ka presidendi kohustuslike aksessuaaridega, ametiketi ja selle juurde kuuluva tähega.“Vana traditsiooni järgi ei olnud linased rõivad pidulikud. Täies pidurõivas loeti end olevat siis, kui pikk-kuub seljas ja sõba õlgadel. Sellise rõivastuse juurde kandsid abielunaised traditsiooniliselt ka peakatet – Mulgi pearätti – ja linast, laia arhailise tikandiga põlle. Vastuvõturõivaste puhul on aga rõivastust kohendatud, nii et kesksel kohal oleksid presidendi ametikett ja selle juurde kuuluv täht. Komplektid maksid kokku 7201 eurot, lisaks käibemaks.

Edasi lugemiseks: