KERSTI KALJULAID: Kersti jääb endale truuks ja tervitab külalisi rahvariides. Kui tegu oleks popstaariga, ütleksin, et peaks aeg-ajalt ikka oma etteasteid mitmekesistama, aga kuna räägime Vabariigi Presidendist, siis arvan, et kindel stiil ja austus traditsioonide vastu on palju parem kui kahtlased moeeksperimendid. See näitab stabiilsust! Ütlen ausalt, et Kersti näeb välja säravam kui kunagi varem! Perfektne jumestus! Loomulik ja sädelev. Huulepulga sügav toon teeb välimust värskemaks, kerge ja mahe lauvärv ei koorma ning aitab õigesti aktsente paigutada. Sobiv soeng rõhutab ilusti näojooni. Ülisädelev ja samas väga esinduslik.Foto: Erlend Štaub
Inimesed
24. veebruar 2020, 21:33

TOP 5 | Tim Bluzi üldmulje presidendi vastuvõtult: kõik on hästi rahulik, tasakaalukas ja ettearvatav (24)

Kuidas tuleb vastuvõtul riietuda? See on ajatu küsimus, mille kohta on igaühel oma arvamus. Mõned eelistavad klassikat, teised hoopis rahvarõivaid. Mõned üritavad šokeerida (vahelduva eduga, aga püüdlus on kõige olulisem). Aastast aastasse annavad moeeksperdid kõikvõimalikke kasulikke nõuandeid, jagavad igasuguseid nippe, aga kuna konkreetset standardit ei eksisteeri, valib igaüks ikkagi oma rõivastuse enda maitse järgi. Kuna paljudel on spetsifiiline maitse ja omapärane maailmatunnetus, tekitab kleitide paraad tavaliselt suurt elevust ja annab meile palju jutuainet.

Ütlen ausalt, et kodumaised üritused on moe suhtes ekstreemselt igavaks muutunud. Minu meelest oli meil paar aastat tagasi päris mitu tegijat, kelle punasele vaibale saabumisi ootasime põnevusega ja kes suutsid oma moevalikute ja stiilitunnetusega intrigeerida ning üllatada. Praegu nad kas elavad väljaspool Eestit või neid lihtsalt ei tõmba mingil põhjusel neile üritustele. Igatahes on tulemus kahetsusväärne. Kerli Kõiv on Ameerikas, Vaido Neigaus kolis Soome, Laura Põldvere on Eestis, aga viimasel ajal on küll selline tunne, et ta on siin ainult seetõttu, et teda sunniti planeedilt 581C lahkuma ja ta pole seal enam teretulnud… Selline „järjekordne üritus, järjekordne outfit“ suhtumine on ka täiesti arusaadav, paljudel staaridel pole personaalset stilisti, üritusi on palju, aega vähe, raha veelgi vähem, nii et kõik räägivad ennast välja nagu oskavad. Mõistame! Pole mingi avastus, et enamik meie staare on nagunii üsna tagasihoidlikud ja trafaretsed. Seega on eriti kahju, kui isegi need isikupärased tegijad (keda juba nõndagi üsna vähe ja kes võiksid midagi erilisemat ja loomingulisemat välja mõelda) ei suuda ennast käsile võtta ja ei viitsi enam moe nimel pingutada.

Selle aasta presidendiball kinnitab ilusti eelmainitud tähelepanekut. Loomulikult on vabariigi aastapäeva vastuvõtt kõrgel tasemel sündmus, see pole meelelahutus-auhinnatseremoonia, aga – kas tahame või mitte – see on suur moesündmus. Mõned vastuvõtu moehetked on olnud nii meeldejäävad ning tekitanud nii suurt vastukaja ja arutelu, et nendest räägitakse seniajani. Kuid viimastel aastatel on paljud asjad liigselt lihtsustatud, kuid võib-olla on see lihtsalt meie aja märk. Muusika on minimalistlikum, inimesed on pealiskaudsemad, maailma suurimad staarid paistavad hästi kättesaadavad, mood on palju kiirem ja primitiivsem. Võib olla see pole isegi halb. Lady Gaga ajad on juba ammu möödunud ja võib-olla me ei vaja enam üldse hullumeelset ekstravagantsust. Peaks märkama, et Kersti Kaljulaidi valitsemisajal paistavad vastuvõtud hästi esinduslikud ja väärikad. Nüüd on vähem show-elemente ja rohkem soliidsust nagu sellele sündmusele kombeks. Aga isegi kõike seda arvesse võttes sooviksin isiklikult näha vähemalt mingit mitmekesisust ja individuaalsust.

Kätlemistseremooniat vaadates on üldmulje võrdlemisi hea. Kõik on hästi rahulik, tasakaalukas ja ettearvatav! Nagu ikka, hakkasid mõned kostüümi leidmise pärast paar päeva enne vastuvõttu muretsema. Kuid seekord suutsid enamik külalisi end enam-vähem kauniks sättida; hästi palju on ilusaid paare. 80% külalistest valisid turvalised komplektid. On raske öelda, kas selleks, et vältida kriitikat või pole neil reaalselt soovi massist eristuda, igatahes on soovitud tulemus ilusti saavutatud ja rääkima nendest me ei hakka. Kellest me rääkima hakkame? Inimestest, kes nägid vaeva, mõtlesid oma etteaste viimase detailini läbi või panid juhuslikult ja tahtmatult erakordse komplekti kokku, aga suutsid ikkagi oma isikupära välja näidata.

Anu Saagim Foto: Erlend Štaub

Ma mäletan, et ootasin kord lennujaamas oma lendu, ja mu kõrval istusid kaks naisterahvast. Üks nendest luges mingit ajakirja, mille kaanel säras Anu Saagim võrgutavas kostüümis. Nad hakkasid omavahel arutama ja kõlas selline fraas, et Saagim ei tea enam, kuidas avalikkust šokeerida, seega võtab ta ennast kogu aeg paljaks. Tänane Anu etteaste on minu meelest väga kõva vastus kõikidele vaenulikele kommentaatoritele. Ilma ainsagi sõnata purustab ta stereotüüpe ja demonstreerib veelkord, et tema järgmist sammu on võimatu ennustada. Iga kord, kui me oleme veendunud, et nüüd oleme juba kõike näinud, tuleb välja, et me eksisime rängalt. Bravuuritar võidab alati selle mängu. Sõna "mugavustsoon" Anu leksikonis kindlasti ei leidu, ta on kogu aeg sellest väljas. See on muide hea praktiline meeldetuletus, et huvitavat ja mitmekesist elu saab elada ainult jätkuvalt uusi asju katsetades.

Kes oskas aimata, et näeme Anu Saagimit rahvariides?! Saagim on alati olnud suurem kui Eesti, pigem Hollywoodi moodi kui keskstatistiline kodumaine staar. Seega käivad tema elustiil ja paljud tema tööd Eesti mentaliteedile vastu. Selles suhtes on tänane etteaste bravuuritari portfoolios ainulaadne. Tema seljas on Karja kihelkonna, Saaremaa rahvarõivad ja ta näeb perfektne välja. Samas pole Anu Saagim kunagi nii kodune ja eestiline paistnud. See pole mitte ainult esmajärguline üllatus, vaid lisaks lihtsalt nii armas ja südamlik valik, sest vaatamata Anu välismaisele imagole on ta ometi meie staar! See on kindlasti selle aasta vastuvõtu suurim üllatus.