Jörn Donner 2017. aasta PÖFFil elutööpreemiat vastu võtmas. Foto: Alar Truu
Inimesed
24. veebruar 2020, 14:45

Jörn Donneri matustel said esmakordselt kokku tema viis poega (3)

Jaanuaris lõpus 86 aasta vanuses kopsuhaiguse tagajärjel surnud Soome kultuuri suurkuju Jörn Donner saadeti pereringis viimsele teele. Iltalehti teatel said isa sarga juures esmakordselt kokku Donneri viis poega.

Jakob Donner-Amnell avaldas Twitteris kaks fotot isa matustelt. Ühes kaadris on koos viis venda: Johan, Jakob, Daniel, Otto ja Rafael. Teises põlvitab Jakob isa kirstu ääres. "Elulooraamat. Maetakse mu biol. isa. Suhet pole eales olnud. 5 venda 1. korda koos," kirjutab Donner-Amnell, kes lisas hilisemas kommentaaris, et isa tuhk puistatakse merre. 

Kirjanik, režissöör, produtsent ("Fanny ja Alexander") ja poliitik Donner oli tuntud kireva eraelu poolest. Tema esimene abikaasa oli soomerootsi kirjanik Inga-Britt Wik, kellega naitudes oli Jörn alles 21aastane. Kaheksa aastat hiljem sai kahe lapsega õnnistatud liit läbi. 2018 ajalahele Helsingin Sanomat antud intervjuus tõdes Donner, et katkestas abielu lõppedes suhted esikpoegade Johani ja Jakobiga, põhjuseks eksnaise võimatu iseloom.

Järgnes armusuhe rootsi näitlejanna Harriet Anderssoniga, kes mängis 1964 Donneri filmis „Armastab“. 1974 purjetas kineast abielusadamasse aga Bonnieri kontserni omaniku Jeanette Bonnieriga. Temaga säilisid sõbralikud suhted ka pärast lahkuminekut aastal 1988. Mõlemad on möönnud, et nende liit jooksis karile pärast Jeanette'i 20aastase tütre hukkumist autoavariis. Ent Donner oli endale lubanud ka mitmeid kõrvalhüppeid. 

Tema armusuhe oma kolmanda ja viimase abikaasa Bitte Westerlundiga sai alguse teise abielu ajal, aastal 1983, mil Jörnist 27 aastat noorem Bitte oli alles tudeng.  Kuid 1981. aastal oli Donnerile sündinud kaks abieluvälist last. Poeg Otto ema on Rootsi filmiprodutsent Lisbet Gabrielsson, tütar Susanna ema poliitik Veikko Vennamo tütar Meri. Kahe aasta taguses intervjuus seletas Donner, et ei soovinud lastega tegemist teha, kuna need olid apsakad.

36aastane Susanna suri  2017. aasta sügisel sisemise verejooksu tagajärjel, emata jäi kaks väikest last. Tema tervise oli rikkunud viinaviga. „See oli kahetsusväärne juhtum, aga ma ei käinud isegi matustel,“ märkis Donner. Poeg Otto Gabrielsson on isast kirjutanud pihtimusraamatu „Umbrohi – mu viimane kiri isale“.

Jörn Donneri sarka katsid lillede asemel märkmepaberid - Ilta-Sanomate teatel oli see poeg Rafaeli idee, sest Jörnil oli tavaks märkmepabereid loometöös ohtralt kasutada. Leinajad said Donnerile oma viimsed sõnad paberilipikuga kaasa anda. Kirstu ümbritsesid Jörni raamatud, nendeski märkmepaberid vahel. Lesk Bitte Westerlundi sõnul oli Jörn kirjutanud oma viimses soovis: "Mitte mingeid pastoreid, poliitikuid, presidente ega lilli."