Helle MeriFoto: Robin Roots
Inimesed
24. veebruar 2020, 11:03

Helle Meri meenutus esimesest presidendi vastuvõtust: olime kohutavalt närvis!

Eesti Vabariigi aastapäeva pidu, nagu me seda täna tunneme, toimus esmakordselt 1993. aastal Estonia kontserdisaalis. President Lennart Meri abikaasa Helle Meri jagas meenutusi saates "Aasta tähtsaim pidu". 

"27 aastat - selline tunne, nagu terve inimpõlv on tehtud seda vastuvõttu. Me olime kõik ka kohutavalt närvis muidugi, aga kõik läks ladusalt," meenutas Meri saates. 

Kohale olid kutsutud nii riigikogu liikmed ja diplomaatiline korpus kui ka linnavalitsuse- ja kõrgkoolide esindajad. Riigi 75. aastapäeva vastuvõtul osales 752 külalist. Võrreldes tänasega, sujus kätlemine sujuvalt.

Kontsertaktuse algus ei kuulunud vaidluse alla, seal pidi kõlama hümn. Seejärel kandis Eesti riiklik sümfooniaorkester Eri Klasi juhatamisel ette presidendipaari lemmikheliloojate loomingut. "See oli suurepärane töö, mida Eri Klas tegi: ta võttis selle esimese kontserdi koorma endale," meenutas Meri. Tol aastal kõlasid Artur Kapi "Päikesele", solistiks Ivo Kuusk, millele järgnes presidendikõne ning Arvo Pärdi "Kreedo", millega lõppes ürituse ametlik osa. 

Täispikka intervjuud vaata siin: