"Puuduta mind" - Ashot Jegikjan; Anu Saagim; Sirje Presnal
Puuduta mind
27. veebruar 2020, 18:12

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloudist

„PUUDUTA MIND“ 120. SAADE | Mummuist Ashot Jegikjan: elan nagu oskan ja maalin nagu maalin (14)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi seekordseks külaliseks on Ashot Jegikjan - mummuist, kunstnik, kirjanik, muusik, jutumees, kosmopoliit, kõigi aastaaegade austaja.

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloudist SIIT!

Ashot Jegikjan: "Tihti küsitakse minult, mida tähendab mummuism. Sellele küsimusele võib vastata nii: sõna "mummuism" tuleb eestikeelsest sõnast "mumm". Mummud on ringid, nad on inspiratsiooni ümmargused lained, mummud on ümmargused asjad, sfäärid või kasvõi muusikanoodid. Mummuism on lainel olemine.

Ašot Jegikjan sündis 1955 Armeenias Jerevanis. Tal on muusikaline kõrgharidus. Pärast Jerevani Muusikaakadeemia lõpetamist töötas 7 aastat Armeenia Raadio ja Televisiooni Sümfooniaorkestris. Alates 1985 on Ašot Jegikjan vabakutseline kunstnik Eestis ja esineb regulaarselt isiku- ning grupinäitustega mitmetes paikades. Illustreerinud ja kirjutanud raamatuid (“Kirjad Hamletile”-1994; “Kirjad Viinist”–1999) ning jutte ajakirjadele Vikerkaar, Sirp, Tallinn jm.

"Puuduta mind" - Ashot Jegikjan Foto: Erki Pärnaku

1997. aastast on Ashot Jegikjan Eesti Kunstnike Liidu liige.

Ashot: "Tavaliselt ma maalin seda, mida vaatan ka ise. Ma maalin nagu hingan. Ma hingan nagu sinagi. Elu on targem kui mina. Ja see on hea. Oh jaa! Elu on see, mis on, ja see lummab mind. Enne veel, kui jõuad aru saada, kuidas käituda tuleb – on elu möödas. Elan, nagu oskan. Maalin, nagu maalin. Olen õnnelik, et olen kunstnik. Ja see ongi tõelisus. Ja see ongi rõõm!"

Ashot Jegikjani mummudega töö

Ashoti maalid on lihtsad, täis igapäevaelu empaatiat, kohati hämmastava professionaalsusega paigas ja valguse-varju sõbralikku üksmeelt ilmutavad. Kriitikat neis ei ole, naiivsust vaid sedavõrd, kuivõrd rõõm seda tingib.

Vaata vahvat videointervjuud mummuist Ashot Jegikjaniga!

"Puuduta mind" - Ashot Jegikjan; Anu Saagim; Sirje Presnal Foto: Erki Pärnaku

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloudist SIIT!