Foto: ALDO LUUD
Eesti
20. veebruar 2020, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Nõukogude leitnandid Eestisse põgenesid (4)

„Veriora vallas Pääsna küla juures maandus Nõukogude Vene lennuk, millega kaks lendurohvitseri, 24aastane vanemleitnant Vladimir Umisevski ja 22aastane nooremleitnant Viktor Gurjev põgenesid üle Pihkva järve Eestisse. Lendurid on pärit Luugast ja seletavad, et põgenesid arreteerimise kartusel, kuna nende vanemad on saadetud Siberisse ja neid endid ootab vangistamine poliitilistel põhjustel. Lennuk antakse Venemaale välja, lendurid jäetakse arvatavasti poliitiliste põgenikena Eestisse,“ avaldasid ajalehed lühisõnumi veebruari keskel 1938. aastal. Lennuk oli üle piiri lennanud 15. veebruaril kell 5.40.

Sakala räägib juhtunust pikemalt. Lendurid väitsid, et tahtsid lennata Tartusse, aga kaotasid suuna, bensiin sai otsa ning tuli maanduda Võrumaal Veriora raudteejaama lähedal kell 6.10. Konstaabel ja kaitseliitlased võtsid mehed kinni, viisid lähemasse tallu, kus neile süüa anti, ja siis vallamajja. Hommikul saadeti mehed Tartusse ülekuulamisele. Kohale tulid Eesti kaitseväelased, kes hakkasid lennukit Tartusse vedamiseks lahti võtma.

Ohvitserid otsustati Tartus asjaolude selgumiseni vahi alla jätta, märgib Sakala 18. veebruaril. „Venelased kindlasti nõuavad peale lennuki ka mehi tagasi. Lennuk arvatavasti antakse välja, kuid kui peaks selguma, et mehed on tõesti poliitilised pagulased, siis pole Eestil mingit põhjust venelasi välja anda.“