Hiina suursaatkond Tallinnas.Foto: MATI HIIS
Eesti uudised
17. veebruar 2020, 18:41

Hiina solvus Eesti luure peale (51)

Hiina suursaatkond avaldas nädalavahetusel solvunud teate, milles väljendab rahulolematust Eesti välisluureameti raporti suhtes, mis mainib Hiina Rahvavabariiki kriitilises toonis.

Inglisekeelses avalduses väljendab saatkond nördimust, et riik, kes ühena esimeste seas Eestit tunnustas ja nende sõnul väikeriiki alati võrdsena kohelnud on, nüüd raportis negatiivset äramainimist saab. Välisluureameti hinnang Hiinale olevat kantud külma sõja mõtteviisist, ohuks kuulutamine aga „tugineb eimillelgi, moonutatud faktidel või kurjadel rünnakutel“. Saatkond näib muretsevat, et Eesti-Hiina arenevatele suhetele raport kasuks ei tule.

Veelgi enam, teates on ka nõue, et välisluureamet raporti Hiinat puudutava sisu ära muudaks.

Välisluure aastaraport toob esile Hiina erilise huvi maailma transpordisektori kontrollimises. Raport hoiatab, et tunnelisse võivad kaugemalt ulatuda ka Hiina valitsuse kombitsad. Tallinn-Helsingi tunneli hiinlasest rahastaja Kenny Song plaanib tunneli ehitamisse raha tuua börsile minekuga. „Börsilt raha kaasamine viitab Hiinas väga sageli riigiettevõtete osalusele,“ seisab raportis.

Intervjuus Õhtulehele sõnas välisluureameti peadirektor Mikk Marran Hiina teemal järgmist: „Mul ei ole Huawei telefoni ja ma ei ostaks seda ka oma lastele./.../ Samas ma ei näegi ehk nii suuri riske Huawei mobiilseadmetes. Kui me räägime aga 5G-võrgust tulevikus, peaksime tähelepanu pöörama kogu võrgule, eriti tuumikvõrgule, mis annab ülesandeid võrgu teistele osistele. Ma ei soovitaks jätta sisse-väljalülitamise nuppu asutusele, mida kontrollib ebademokraatlik riik. Sest me ei taha, et meie digiühiskond sõltuks tulevikus Hiina kompartei otsusest, kas meil on ühendus võrguga või mitte.“

Täismahus võib välisluureameti aastaraporti Hiinat puudutavat osa lugeda SIIT.