Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti
17. veebruar 2020, 00:03

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas sõjakooli rahakapi vargad tabamata jäid

Uudisleht tuletab oma 17. veebruari numbris 1929 meelde kõmulisemaid kuritöid, mille kordasaatjad jäidki tabamata. Eriti sensatsiooniline oli seltskonnas palju juttu äratanud vargus 1923. aastal.

„Õhtul toodi Tondile 700 000 marka, et järgmisel päeval ohvitseridele ja sõduritele palka maksta. Aga kui hommikul rahakapi juurde mindi, siis polnud seda üldse. Vargad olid ta oma kohalt lahti kangutanud ja öösel ära viinud. Jälgede varjamiseks olid nad aknalaua ühe kõrval rippunud sineliga katnud ja sinna ei jäänud mingit jälge. Alati otsimist ja peagi leiti lahti murtud rahakapp männikus vedelemast,“ jutustab Uudisleht.

Ühele kapiriiulile oli nagu narrimiseks jäetud vedelema 50 penni. „Kuidas see kappi vedelema jäeti, kas unustati või tehti seda pilkeks võimudele, pole selgitada suudetud, kuna vargad jäid tabamata. Esialgu arreteeriti küll korrapidaja kirjutaja, kuid kohtus selgus tema süütus ja mees lasti vabaks,“ nendib Uudisleht, märkides, et kuigi kuritöid on aastatega vähemaks jäänud, pole kõmulistele vargustele suudetud piiri panna. Paari lähema näitena tuletab ajaleht meelde, kuidas 1925. aastal ühel ööl tühjendati Tallinnas Pikal tänaval olnud kullassepaäri vaateaken ja 1928. aasta novembris mindi pööningu kaudu kuritööle Tartu Aleksandri tänava kullassepaärisse, tehes miljon senti kahju. Vargad jäid mõlemal juhul tabamata.