Mart SanderFoto: Teet Malsroos
Film
16. veebruar 2020, 15:50

VÄGEV! Mart Sanderi film „Kõhedad muinaslood“ noppis Londoni filmifestivalil parima loo auhinna (4)

Mart Sander esitles mõni aeg tagasi oma uut filmi "Kõhedad muinaslood", mis võitis Londoni rahvusvahelisel filmifestivalil best story ehk parima loo auhinna. 

"Üllatus oli see, et film sai viis nominatsiooni, nende hulgas ka "parim võõrkeelne film". Muu oli pigem juba pettumus - kui ikka on lootus saada viis karikat, siis üks tundub kahetsusväärselt vähe," sõnab Sander Õhtulehele.

"Samas, oli ka suurepäraseid, massiivse eelarvega filme, mis ei saanud ühtegi võitu. Meie võit tuli kategoorias "best original story" ehk siis umbes "parim algupärane idee". Seal tehakse vahet "stsenaariumi" ja "story" kategooriates.

Lisaks parima loo ja võõrkeelse filmi kategooriale, läks "Kõhedad muinaslood" võistlustulle parima kujunduse, parima kaameratöö ja parima montaaži kategooriates. "Oscarile kandideerimine see muidugi pole, aga sellise kümne päevaga filmitud nulleelarvelise filmi – filmikeeles tähendab see alla 50 000-eurose eelarvega filmi – kohta käib küll!" sõnas Sander detsembri lõpus Õhtulehele antud intervjuus.

Filmi esilinastus toimus samuti Londonis ning Sander kiidab kohalikku publikut taevani: "Publik oli fantastiline - ma utsitasin veidi Londoni eestlasi ja kokku tuli suur rahvasumm." Viie festivalipäeva jooksul linastus neljas kinosaalis ligi 120 filmi. "Mõned seansid olid lausa inimtühjad, kolm-neli inimest saalis. Korraldaja ütles mulle, et nad peaks publiku eripreemia sisse tooma - mul oli üks külastatavamaid seansse ja eestlased tegid pärast veel festivali Facebooki lehel suure hääletuse, et tahavad anda oma hääle minu filmile. Sinna tuli päris palju allkirju," teab multitalent rääkida.

"Selliste festivalide tähtsaim osa on kahtlemata networking: kohal oli palju filmitegijaid, levitajaid, kanalite esindajaid." Sander leidis endale välislevitaja ning ühe tootja, kes oli huvitatud filmimehe Kennedy-teemalisest stsenaariumist. Lisaks pakuti filmile kohe osalemist Nizza ja Brüsseli filmifestivalidel. Sanderi sõnul on film alles festivali teekonna alguses. "See oli teine festival ja teine võit - paari nädala eest võitsin Canadian Cinematography Awardsil parima originaalmuusika kategoorias. Ehk siis, hetkel veel katkematu võitude jada!"

 
Eestis on film oma kinolevi juba lõpetanud, aga maikuus saavad filmisõbrad näha seda Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil.