Foto: Stanislav Moshkov
Eesti
15. veebruar 2020, 00:19

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas noobel aferist naisi rahast tühjendas

„Tartu politseile on hästi tuntud 38aastane Adam, kelle elukutseks on peigmehe amet. Mees otsib rikkaid meheleminekuihalisi neidusid. Alul klapib kõik väga hästi. Tehakse ettevalmistusi pulmadeks, peigmees muretseb sõrmusedki ja nii edasi. Siis annab peigmees mõista, et tal on õiendada üks pisike veksel, aga selleks puudub raha. Või on tal tarvis notarile maksta mõnikümmend krooni, et temalt kätte saada mitusada tuhat. Palub selleks viisakalt raha oma pruudilt. Kui peigmees on paarsada krooni kätte saand, siis otsib ettekäändeid pruudist loobumiseks. Tavaliselt on ettekäändeks pruudi süüdistamine truudusetuses, mispeale peigmees laseb jalga. Tavaliselt nimetab Adam end kaubareisijaks või maalriks. Mitmest protsessist on ta puhtalt välja tulnud. Paturegistris on siiski viis-kuus karistust vägistamiste, petmiste jms eest,“ tutvustab Sakala „elukutselist peigmeest“.

Põltsamaa rahukohtunik oli ta pruutide petmise eest neljaks kuuks vangi saatnud, kui aferisti kaebas kohtusse Võisiku valla talupidaja Marie. Adam oli ta mõne kuuga rahast tühjaks petnud ja kui mees sääred tegi, siis olla veel kellakapist teerahaks naise viimased 60 krooni võtnud. Asja uurides tulid ka mehe teised teod välja.

Adam kaebas küll otsuse edasi, aga ringkonnakohus jäi nõusse rahukohtuniku otsusega. Seejärel avaldaski Sakala pruutidele hoiatuseks pikema ülevaate Adami eri afääridest.