Roman PolanskiFoto: Reuters/Scanpix
Film
15. veebruar 2020, 11:00

Prantsuse Oscarite komisjon astus Polanski skandaali tõttu tagasi (1)

Vaid kaks nädalat enne Prantsuse Oscariteks kutsutud Césari filmiauhinde jagamist on kogu auhinnakomisjon tagasi astunud, põhjuseks poleemika Roman Polanski uue filmi arvukate nominatsioonide üle.

Césari akadeemiat on laialdaselt kritiseeritud, et Polanski (86) uus film "J'accuse" pälvis 12 Césari nominatsiooni. Režissöör mõisteti 1977. aastal USAs süüdi suguühtes alaealisega, kuid põgenes Ühendriikidest enne kohtumõistmist.  Sestsaadik on teda tabanud arvukad vägistamissüüdistused, viimatine vaid mõni päev enne Polanski uue filmi esilinastust.  Prantsuse näitlejanna Valentine Monnier rääkis, et režissöör vägistas ta 1975. aastal suusapuhkusel, kui ta oli 18aastane tüdruk.

Césari komisjoni otsuse külvata XIX sajandi lõpu Dreyfusi skandaalist rääkiv "J'accuse" nominatsioonidega üle on hukka mõistnud nii Prantsusmaa võrdsusminister kui ka mitmed naisterühmitused ja filmikriitikud. Nüüd astus komisjon täies koosseisus tagasi: "austamaks neid mehi ja naisi, kes 2019. aastal kino tõeks tegid, ning leidmaks rahu ja kindlustamaks, et filmifestival jääb vaid festivaliks," põhjendas komisjon oma avalduses. "See kollektiivne otsus võimaldab komisjoni täielikku uuendamist."