VAHENDEID VALIMATA: Varajased „Tomi ja Jerry“ filmid (pildil plakat 1949. aastast) paistavad silma vägivaldsuse poolest, hilisemates on kõutsi ja hiire suhted märksa sõbralikumad. Foto: Courtesy Everett Collection/ Vida Press
Film
14. veebruar 2020, 13:35

80 aastat tagasi jõudis vaatajate ette esimene "Tomi ja Jerry" osa

TOM JA JERRY: 80 aastat kassi-hiire mängu

Luud, kirves, saag, pomm – kass Tom ja hiir Jerry on teineteist kümnete tapariistadega hävitada tahtnud, kuid surma pole saanud neist kumbki. Ent kas teadsite, et kuulus tandem segati koguni külma sõtta?

10. veebruaril 1940 jõudis Ameerika kinodesse Metro-Goldwyn-Mayeri uus film „Puss Gets the Boot“ („Kass saab saapaga“), milles esmakordselt astusid publiku ette kõuts Tom ja hiir Jerry – toona veel Jasperi ja Jinxi nime all. Toona valitses Hollywoodis kaks selget animatsioonistiili: Disney filmid olid nunnud ja sentimentaalsed, Warner Brosi omad sürrealistlikumad ja jõhkramad. Kui Metro-Goldwyn-Mayeri animatsiooniosakonna boss Fred Quimby animaatorid William Hanna ja Joseph Barbera 1939. aastal tandemisse pani, et nad Miki-Hiirele ja teistele staartegelastele konkurendi välja mõtleksid, ei tulnud noormeestele midagi geniaalset pähe. Suures hädas pakkusid nad välja vana hea kassi-hiire mängu. Teised MGMi animaatorid pidasid seda äraleierdatud ideeks. Ka stuudiobossid hoiatasid, et püsisarja ei pruugi sellest saada. Ometi kujunes „Tomist ja Jerryst“ multifilmide ajaloo edukamaid saagasid, mis võitis seitse Oscarit – rohkem kui ükski teine animasari. 

Edasi lugemiseks: