Evert PoomFoto: Kuvatõmmis/Youtube
Inimesed
13. veebruar 2020, 17:00

Youtuber Evert Poom tuli 12aastaselt kapist välja: perearst soovitas psühhiaatri juurde minna (13)

Eesti üks armastatuim youtuber Evert Poom ühines sotsiaalministeeriumi kampaaniaga #samapaljuinimene ning rääkis avameelselt raskustest, millega on pidanud homoseksuaalina üles kasvades silmitsi seisma.

Evert rääkis sallivuskampaania videos, et tuli sõprade ees kapist välja juba 12aastaselt. „Ma suhtlesin ainult tüdrukutega. Ma vihkasin jalgpalli ja ma ei saanud absoluutselt aru, miks need rinnad nii erilised on,“ meenutas ta.

„See ei olnud lihtne siis, kui mu saladust räägiti kõigile vastu minu tahtmist. See ei olnud lihtne siis, kui ma õhtul voodis palusin, et ma saaksin ennast muuta. Ja see ei olnud lihtne siis, kui täiskasvanud mu ümber sisestasid mulle, et see on võimalik,“ avaldas Poom, et praegu on ta oma orientatsiooni ja olemuse osas väga enesekindel. 

Poom tuli sellest välja ning julgustab ka teisigi. „Siiski, see ei peaks, ega tohiks nii raske olla. Kõik me oleme erinevad, kuid ikka sama palju inimesed, vaatamata meie näilistele erinevustele. Proovime üksteist rohkem kuulata ja mõista, vaid nii saame luua ühiskonna, kus kõik tunnevad ennast turvaliselt ja aktsepteerituna.“

Hetkel õpib Poom Inglismaal Londonis ülikoolis. Londonisse tulles üllatas teda, kui palju samasoolisi paare avalikult näeb. Ükskõik, kuhu sa lähed, kõnnid pargis või lähed restorani või lähed ühistranspordi peale, kogu aeg on samasoolised paarid igal pool. „Alguses ma lihtsalt kogu aeg vaatasin, see jäi silma. Kui kasvad üles ühiskonnas, kus seda põhimõtteliselt ei olegi tänavapildis või televisioonis või avalikes kohtades, siis see ongi imelik,“ rääkis Poom.

„Ma rääkisin talle kõik need raskused, mis mul on. Ma rääkisin väga haigeid asju talle kokkuvõttes ja väga pikalt. Ja lõppu ma lihtsalt mainisin viimaseks asjaks, et ma olen väga kurb ja depressed sellepärast ka, et ma olen Eestis elav noor gei mees ja mul on tunne, et ma ei leia mitte kunagi siit endale kaaslast,“ meenutas Poom perearsti juures käiku.

Perearsti soovitus oli minna psühhiaatri juurde, et enda seksuaalset orientatsiooni muuta. „Tegelikult šokeeriv ja hirmutav, et meditsiini- ja koolitöötajad ei ole haritud nendel teemadel!“