Anu Saagim ja Priit Pajusaar "Eesti laul" 1. poolfinaali lugusid kommenteerimas
ÕL TV | Õhtuleht
13. veebruar 2020, 09:40

„Eesti laul 2020“ esimene poolfinaal täna kell 19.30

ÕL VIDEO | „Eesti laulu“ žüriiliige Priit Pajusaar esimese poolfinaali lugudest: no ei kuku tooliga pikali (6)

Juba täna õhtul toimub Tartu ülikooli spordihoones "Eesti laulu" esimene poolfinaal. Vaatame koos ühe žüriiliikme, legendaarse euroisa Priit Pajusaarega üle täna esitlusele tulevad lood ja kommenteerime neid, võibolla teeme isegi pingerea. 
Priit Pajusaar Foto: Erki Pärnaku

Ajaloo jooksul, kus Eesti on Eurovisioni laulukonkursist osa võtnud, on kõige viljakamaid, hitimaid ning surematuid laule kirjutanud ei keegi muu, kui helilooja Priit Pajusaar. 

Tema ja Glen Pilvre ühisest sulest on ilmunud näiteks Maarja-Liis Ilusa ja Ivo Linna unustamatu "Kaelakee hääl", Evelin Samueli "Diamond of Night", Neiokõsõ "Tii", Eha Urbsalu "Gotta Go", Meribel Müürsepa "Mr. Right" ja otseloomulikult Kreisiraadio kurikuulus "Leto Svet".

"Kaelakee hääle" edu 1996. aastal oli Pajusaare muusikalise karjääri pöördepunkt. "Kui see lugu ei oleks Eesti eelvoorust edasi pääsenud, siis oleks ilmselt kogu minu elu läinud hoopis teistmoodi," tunnistab mees. "Võib-olla oleksin kuskil muusikaõpetaja või mõne taidluskoori dirigent, aga tänu "Kaelakee häälele" hakkas mul järsku tohutult palju tööd tekkima.

Viimastel aastatel pole Pajusaarest eurokarussellil enam kippu ega kõppu. Mehe sõnul köidavad teda täna kordades enam ooperid, operetid, muusikalid, filmimuusika, lastelaulud, laulu- ja tantsupeod. "Minu looming ei sünni suurtest inspiratsioonipuhangutest, pigem olen tellimustööde tegija. Kirjutan muusikat siis, kui seda on vaja kirjutada." Euroisa Pajusaare arvates on Eurovision tänuväärne, kuid väsitav üritus.

"Eesti laulu" on mees suhtunud üsna kriitiliselt ja nimetanud seda suureks tsirkuseks. "Leto Svet" oligi tema sõnul loodud protestimärgiks rahvahääletuse vastu. "Kui sa tegid adekvaatselt nauditava loo, siis oli sul selgelt võimalus saada mingi koht. Kui asi keeras aga ainult rahvahääletusele, siis muusika kvaliteet kannatas tohutult, sest hakati tegema lugusid keskmisele maitsele. Siit tuli ka loo "Leto svet" idee, mis kõigi suureks üllatuseks Eurovisionile jõudis."

Seekord on Priit "Eesti laul" poolfinaali üks žüriiliikmetest. Palusin muusikul avaldada arvamust ja panna pingeritta tänavused lood.

Vaata ka meeleolukat videot!

Esimesena Anett x Fredi - "Write About Me"

See lugu mulle meeldib. Väga hästi tehtud, aga nagu ikka, jääb alati õhku küsimus, et kas tema mõju suurel Eurovisionil on sama äge, nagu mulle praegu tundub. Meie probleem ongi see, et me räägime koguaeg "Eesti laulust", aga mingil hetkel on see ikkagi Eurovisioni lauluvõistlus. Pean siinkohal kiitma, et kui Tomi Rahula sinna etteotsa pandi, siis sai justkui lõppeesmärk ka selgemaks. Me teeme neid lugusid Eurovisioni tarbeks, et Eestil läheks sellel võistlusel hästi. Me saame rääkida Eurovisioni potentsiaaliga lugudest ja lihtsalt potentsiaaliga lugudest. Tegelikult, ega ma ei saanudki hästi aru tänavusest "Eesti laul" poolfinaalidesse valitud lugude valikust.

Skaalal 1-12, kui palju sa annaksid Anett x Fredile?

Teeme sellise süsteemiga, et ma annan hinded selle mõttega kuivõrd võiks neil olla potentsiaali Eurovisionil. Neile ma annaks 5 punkti.

Egert Milder - "Georgia (On My Mind)", mis sa sellest arvad?

Tal on hea meeldejääv refrään, aga võibolla võiks olla tempokam. Tundub olevat aus ja sümpaatne lugu. Muidugi ei ole see originaalsete käikudega lugu, aga nagu me siin enne rääkisime, siis tänasel päeval on täiesti originaalset lugu tohutult keeruline välja mõelda.

Kas grusiinlased annavad meile 12 punkti selle eest?

Kas nad just 12 annavad, aga midagi kindlasti. Mina paneks 7 punkti, kuid Eurovisioni kontekstis ikkagi.

 INGA - "Right Time". Inga on võistlustules juba teist aastat jutti.

Jah, eelmisel aastal oli tal väga hea lugu. Ütleme, et see tänavune on korralik poplugu, aga karku alt ei löö. Hästi tehtud, väga hea produktsioon. Üldse on meil see produtseerimise pool kõvasti edasi arenenud. Sümpaatne lugu ja annaks 8 punkti.

Jennifer Cohen - "Ping Pong". Teeb mõtlikuks küll?

Noh jah, see on selline tänapäevane poplugu, mis läks käima kuskil 50nda sekundi pealt. Oleme tänapäeval jõudnud väga halba seisu muusika kuulamise ja filmidega ka. Online-meedia on kõik ära rikkunud. See virr-varr on meid kannatamatuteks, nagu lasteks, muutnud ja see on halb. Tänapäeval on nii, et kui tahad publikult haarata, siis pead kohe täiega panema. Mulle meeldib, kui lood arenevad ja kulgevad kuskile. Selle loo põhimeloodia, millega on plaanitud publikut kütkestada ja enda juurde tõmmata, see peaks nagu parem olema. Jenniferile annan 5 punkti.

Järgmisena Kruuv - "Leelo", ma pole seda kuulnudki.

Esimene lugu, kus on mingi elu sees. Eelmised olid kõik sellised aeglasemad lood. Osad on sellised, et ei ela, ega sure. Siin on ikka elu sees. Mulle pigem meeldib. Siin on mingisugune rahvuslik noot ka sees, aga võta nüüd kinni, mis rahvuse. Rõõm on oluline, kellelgi pole nutust nägu ees. Annaks 8 neile.  Eurovisioni seisukohalt on see 8 muidugi too much.

Nüüd meie primadonna, Laura - "Break Me".

Vähemalt on teada, et ta saab laval sada protsenti hakkama. Ütleme nii, et ka selle looga on sama asi, et seda pauku pole veel kuulnud. See on tore lugu ja on hästi tehtud, aga kas see ikka on see, mille peale Euroopa hulluks läheks või jagaks keskmisi punkte...

See, millega me praegu tegeleme, on omamoodi kuritahtlik ja väga tänamatu. Mängime siin spetsialiste, aga võime end lolliks teha.

Sa natuke põed oma imidži pärast ka, lõpeta ära.

Mulle ei meeldi oma tsunftikaaslaseid hinnata.

See on täiesti haige, sest me elame vabas maailmas, me kõik tohime öelda, mida me arvame.

Tegelikult ma ka ütlen.

Sellest oleks kasu, kui sa ütleksid oma ausa arvamuse.

Aga see on minu arvamus. Nemad ütlevad, et sina ei tea tänapäeva muusikast midagi, igaühel on oma vaatenurk.

Aga sinus peaks olema selgroogu ausalt öeldagi välja, mida Priit Pajusaar arvab.

Ma lõpuks ütlengi, aga ma tunnen end ebamugavalt seda tehes.

Palju sa Laurale annad? 3 punkti?

Paneme ikkagi 4.

Little Mess - "Without a Reason". See on uus tšikade bänd, kes tuli La La Ladies asemele. Ehk Tanja kokku klopsitud naistekas.

Pigem on see sümpaatne kooslus. Nendes on mingi seksapiil, mis võib toimida. Minu jaoks läheb see sinna positiivse poole peale. Teeme nüüd nii, et see, kellel on minu arvates suurem potentsiaal, see saab üle 8. Nemad saavad 9.

Ma olen teis pettunud.

See on maitse küsimus.

Kui ma nüüd ekraani kinni katan ja sa neid seksikaid tüdrukuid ei näe, mis sa siis kostad? 

Nüüd on see vastuolu, et Eurovisionil vaadatakse ikka koos pildiga.

Aga seal nad ilmselt põrandal ei aele.

Videokontsept on minu jaoks tõesti arusaamatu, aga me teame ka, et seda tehti olematu ajaga.

See ei huvita mitte kedagi. Kui lavale lähed, siis sa ei ütle, et sorri sõbrad, oleks teinud paremini, aga meil ei olnud aega.

Aga ma praegu tean seda.

Little Mess sai siis sinult 9 punkti, nagu ma aru saan?

Seal oli vähemalt elu sees.

Lihtsalt aelesid seal paljaste kintsudega ja olid kõik nagu ühe vitsaga löödud.

Aga mulle meeldis see järsku.

Rasmus Rändvee - "Young". Selle loo järgi ma isegi tantsiks.

See on popp laul. See on seni minu favoriitide hulgas. Hästi tehtud ja siin on mingi positiivne kulgemine, korralik refrään.

Punkte?

10.

Renate - "Videomäng". Kas sa üldse tead, kes ta on?

Nüüd tuli meelde.

Vanainimestele peaks sobima, hea rahulik.

Ootame refrääni ära. See ei ole tõesti minu maitse. On nagu armas, aga midagi on selle looga viltu. Eurovisioni laval ei kujuta seda kuidagi ette, panen 3 punkti. Muidu armas ja sümpaatne tüdruk.

Revals - "Kirjutan romaani“, pole eluseeski kuulnud.

See on väga hea kantribänd.

Mulle kantrimuusika absoluutselt ei meeldi, aga seda kutti ma tean küll, Jaanus Saago, ta teeb kantrisaadet Raadio 2s, see on täitsa okei.

Kuna ma teen tööd kodus, siis ma sõidan väga vähe autoga ja raadiot eriti ei kuula.

Kas sa teiste inimeste loomingut üldse ei kuula?

Sel hetkel, kui ma oma musa teen, siis ma ei taha muud musa kuulata. Loomulikult kui keegi küsib, et kas ma mingit laulu kuulnud olen, et hästi kihvt on, siis muidugi kuulan. See konkreetne lugu on korralikult tehtud. Absoluutselt pole kindel, et see Eurovisionil võiks toimIda, sest minekut on vaja, pauku oleks vaja. Me oleme ju nagu lapsed.

Tahaks pauku ja särtsu?

Tahaks, et lüüakse nii, et ma kukun selle tooli pealt pikali, aga ma ei usu, et sellist lugu üldse tuleb.

Palju sa Revalsi loole punkte annad?

4 punkti. Kuid see on kohutavalt hästi tehtud lugu, aga antud kontekstis ei ole see piisav.

Videosse oli ka ilgelt pappi alla pandud.

Kui on võimalus, siis tulebki panna.

STEFAN - "By My Side".

Stefaniga, nagu Ingagagi, me hakkame neid kohe eelmise aastaga võrdlema.

Ainult pisarad puuduvad.

Kui sa olid ise noor, siis õnnetu armastus või õhkamine , kust vastu ei tule midagi, on kindlasti ka sinul olnud. Minul küll oli. Ma tean seda tunnet. See on ilus lugu.

Ilus poiss on ka. Paned tähele, et enamus laulud ongi siin kõik armastusest ja tunnetest.

Aga see ongi kõige tähtsam asi elus.

Aga kus on sõda ja rahu, et maailma inimesed ühineksid?

Armastus seondub sõja teemaga samamoodi. Kui maailmas oleks rohkem armastust, siis oleks vähem sõdu ja muud jama. Minu jaoks on see hea lugu. Hästi rahulik, mõtlik, kohe siiralt ilus. 8 paunkti.

Nüüd meie imenaine, Synne feat. Väliharf - "Majakad". Punnitas Lõuna-Eestis aastaid, kuniks tuli Kuldne Plaat kaheksa aastat tagasi Pauk käis ära ja nüüd on Synne juba teist aastat jutti "Eesti laulul". Tegin temaga hiljuti intervjuu, kus ta ütles, et saab aru küll, miks ta poolfinaali edasi pääses. Et oleks natuke midagi ka lihtsamale kuulajale-vaatajale.

See on muidugi kurb, kui ta nii tunneb. Ta on artistina hästi tugev. Seda igast asendist, kes veab välja sada protsenti. Selle looga on see viga, et seda tüüpi muusika mind täna üldse ei kõneta ja ma kardan, et Eurovisioni jaoks on see lugu liialt vanamoodne.

Mulle meenutas Marju Länikut.

Miks see paha on?

Ei olegi.

Aga lihtsalt me oleme aastas 2020 ja selles valguses saab minult punkte 4.

"Eesti laul" 2020 teise poolfinaali lugusid kommenteerime Priiduga juba laupäeval.

"Eesti Laul" 2021 - esimest poolfinaali kommenteerivad Alari Kivisaar ja Anu Saagim