Angela Hewitt mängis oma klaveril sisse ka hiljutise Bachi partiitade plaadi. Foto: Facebook/Angela Hewitt
Saund
12. veebruar 2020, 10:55

Kolimismeeskond lõhkus tipp-pianisti haruldase klaveri (6)

Kanada klaverivirtuoos Angela Hewitt leinab oma parimat sõpra - unikaalset 180 000eurost klaverit, mille kolimismeeskond maha pillas ja mida enam parandada ei saa.

The Guardiani teatel juhtus õnnetus jaanuaris, kui tänapäeva üheks paremaks Bachi interpreediks peetav Hewitt oli lõpetanud Berliini stuudios Beethoveni klaverivariatsioonide lindistamise. Kõnealust F278 Fazioli tiibklaverit oli pianist, kes jagab elu Londoni ja Itaalia vahel, kasutanud 2003. aastast saadik kõigil oma Euroopa lindistustel ning ka paljudel kontsertidel. 

I feel ready now to share a very sad piece of news. It happened ten days ago, and has been such a shock to me that I...

Posted by Angela Hewitt on Pühapäev, 9. veebruar 2020

Professionaalne kolimismeeskond pillas 590-kilose instrumendi maha, püüdes seda käru peale tõsta. Paugu ja klaverikeelte pinge koosmõju oli nii laastav, et klaveri raudraam purunes ja kaas murdus pooleks. Klaverifirma asutaja Paolo Fazioli vaatas instrumendi üle ning tõdes, et seda ei anna päästa. 

Pianist oli oma haruldase klaveri hävimisest säärases šokis, et suutis sellest oma Facebooki fännidele kirjutada alles kümne päeva pärast. Hewitti sõnul oli tema klaver ainus F278 Fazioli mudel maailmas, millele oli paigaldatud neli pedaali. Klaveri väärtus on vähemalt 178 000 eurot. "Ma jumaldasin seda klaverit. Ta oli mu parim sõber, parim kaaslane. Mulle meeldis, mis tunne mul salvestamisel oli - see klaver andis mulle võimaluse teha kõike, mida tahtsin."

Kolimisfirma nime Hewitt ei avalda, kuid lisab, et meeskond on õnnetusest rusutud. "Neil polnud 35aastase staaži juures midagi sellist varem juhtunud. Vähemalt ei saanud keegi viga," leiab pianist õnnetuses ka midagi head. Kindlustussaaga, nagu Hewitt seda nimetab, on juba alanud. Ta loodab kindlustusfirmaga asjad kärmelt ühele poole saada, et leida endale asendusklaver.