Sõjaväeõppus Kaliningradi oblastis. Venemaal paikneb piirkonnas 12 000 sõdurit, 100 tanki, 400 soomukit ja 12 lühimaa ballistilise raketi süsteemi.Foto: Vitali Nevar / Tass / Scanpix
Eesti uudised
12. veebruar 2020, 13:00

VÄLISLUUREAMET: oht sõjaks Venemaaga on väike, kuid olukord võib kiiresti muutuda (1)

„Maailm ei ole viie aastaga muutunud turvalisemaks, pigem vastupidi. Peamised ohud Eestile väljastpoolt on endised. Meid ohustab eelkõige naaberriik Venemaa, kelle juhtkond tegutseb agressiivselt demokraatliku maailmakorra vastu,“ teatab välisluureameti peadirektor Mikk Marran sissejuhatuseks viiendat korda välja antud raportile „Eesti rahvusvahelises julgeolekukeskkonnas“. Venemaa kõrval manitseb amet aga aina enam ettevaatlikkusele Hiinasse reisimisel.

„Venemaa sõjalise rünnaku oht Eestile on väike, sest Venemaa ei soovi sõda NATOga, kuid Venemaa ja Lääne vastasseisu ägenemine kus tahes maailmas võib Eesti ohupilti kiiresti muuta. Venemaa võib otsustada ennetava sõjalise rünnaku kasuks Balti riikides, kui ta kardab konflikti eskaleerumist mõnes teises piirkonnas,“ nendib Marran ja toob täiendavalt välja, et sõjaliste jõudude tasakaal on Baltikumis selgelt Venemaa poole kaldu.

Edasi lugemiseks: