Foto: Kairit Leibold / ERR
Tele
9. veebruar 2020, 10:52

KUULA HÄIREKESKUSE KÕNET! Kümneaastane poiss võttis kodus vastu venna sünni (155)

"Hommik Anuga" tõi pühapäeval eetrisse uskumatu loo kümneaastasest Ralfist, kes võttis häirekeskuse töötaja abiga vastu pisivenna sünni.

Viimast kuud rase ema oli koos kümneaastase poja Ralfiga kahekesi kodus, Kuusalus. Mis juhtus edasi, ei osanud kumbki oodata – emal tuli veed ära ning algas väga kiire sünnitus. 

"Mul olid kerged valud. Olin kindel, et ei tule väga hea päev," selgitas ema Merja Laagriküll, kuidas kõik alguse sai. Ralf oli haiguse pärast koju jäetud ning isa oli juba tööle läinud, mistõttu olidki nad vaid kahekesi.

"Läksin kõndima, siis koju, viskasin pikali ja siis tulid veed ära," rääkis Merja, et hiljem lisaks tulnud veed olid juba rohelised. Naine helistas mehele, et too koju tuleks. "Pärast seda hakkasid kohe väga intensiivsed valud ning mõned minutid hiljem sain aru, et pean kiirabisse helistama," rääkis Merja.

Lapse isa tormas sedamaid kodu poole, aga selleks oli tal vaja pool tundi sõita. Tee peal ületas ta kiirust, jäi politseile vahele ning sai 400 eurot trahvi. "Seetõttu jõudis ta kiirabiga samal ajal," sõnas Merja.

Ent sünnitus ei oodanud. Nii tuligi kümneaastasel Ralfil võtta ise vastu venna sünd. Telefoni teel juhendas teda meedik Sirja Saar. "See oli üllatus, et ta suutis nii rahulikuks jääda. Aga ma teadsin, et ta on võimeline selle ära tegema, sest ta on tugev poiss. Verd ta ei karda," ütles Sirja.

Värske ilmakodanik Roger tuli siia ilma vaid poole tunniga. "Pidin rätikuid alla panema, et beebi kukuks rätikute peale," rääkis Ralf, et tõi emale kõik rätikud, mis ta majapidamisest leidis. "Kõigepealt tuli pea, silmad olid kinni. Ja järgmise korraga tuli [laps] juba täiesti välja. Võtsin ta sülle, puhastasin suu ja andsin ta ema kätte," sõnas Ralf, et pärast seda jooksis juba kiirabile vastu.

Merjal langes kivi südamelt alles siis, kui värske ilmakodanik nutma hakkas. "Pea oli väljas ja ma kartsin, et järgmist pressi ei tulegi, et ta jääbki sinna. Õnneks see tuli, aga siis ta ei hakanud kohe nutma, vaid siis, kui suur venna ta sülle võttis."

Ralfi sõnul oli kõige hirmsam see, mis ema seest sünnituse ajal tema peale tuli: "Verd ja muud vedelikku, aga pesin ruttu käed puhtaks." Ent poiss kinnitas, et ta ei kartnud mitte midagi. "Nii hea tunne oli, et mina ta vastu sain võtta." 

Ema sõnul polnud üllatus, et Ralf nii hakkaja oli. "Ma olen väga õnnelik ja pisipõnnil on ka kõik hästi," sõnas Merja. 

Häirekeskuse peadirektori Kätlin Avela sõnul tehti möödunud aastal 1500 kõnet, kus vajati kiiresti abi, sest sünnitegevus oli alanud. Neist 18 naist sünnitasid autos või kodus.

Kuula häirekeskuse kõnet!