Foto: Aldo Luud
Film
6. veebruar 2020, 18:23

„Talve“ esilinastuse eel avati Palamuse muuseumis filmiga seotud lustlik näitus, film ise pani saalitäie rahvast rõkkavalt naerma

Karl Robert Saaremäe: „Joosep Tootsi saapad olid Oskarile ikka paar numbrit suured, aga eks Joosepil oli ju ishias ka!“

„Olen „Talve“ raamatut igatepidi sirvinud, et aimu saada, mida mõtles Oskar Luts selle all,“ muigab näitleja Franz Malmsten, kelle kehastada on vastses linateoses „Talve“ Arno Tali poeg Arnold. Veel enam: enne võtteid vaatas Franz läbi ka Arvo Kruusemendi loodud Lutsu-triloogia filmid. Selleks, et oma filmitegelase isast aru saada. Ning seeläbi ka Arnoldist. Sai olemusele pihta ja ühtlasi mõistis, et on Arnoldiga kaunis sarnane. Eelkõige romantilise hingelaadi ja analüütilise mõtteviisi poolest. Mine tea, kui Oskar Luts otsustanuks ise luua Arnoldi-kuju, ehk näinuks see ka Franzu moodi välja. Aga Luts ei loonud, Arnoldi isaks on siiski „Talve“ stsenarist Martin Algus.

„Mul on selline tunne, et casting'ule kutsuti meid selle järgi, kes me tegelikult oleme ja nende filmitegelastega sobitume,“ naerab Franz. „Mina tunnen ennast „Talve“ tegelastest tõepoolest kõige rohkem Arnoldina, kellele meeldib pigem kuulata kui öelda.“ Karl Robert Saaremäe, kelle mängida on noor Toots, Oskar, näib samal viisil oma tegelaskuju suust kukkununa kui Franz noore Talina. Arhetüübid töötavad mühinal, ehkki lugu on uus.

Edasi lugemiseks: