Agu Uudelepp Foto: Alar Truu
Inimesed
4. veebruar 2020, 20:38

Suri ajakirjanik ja õppejõud Agu Uudelepp (25)

Teisipäeval suri raske haiguse tagajärjel ajakirjanik, poliitikavaatleja ja kommunikatsioonispetsialist Agu Uudelepp.

Uudelepp võitles viimased viis aastat viimase staadiumi kopsuvähiga, mille ülikallist ravi haigekassa ei toetanud.

Agu ja tema abikaasa Annika, endine poliitikauuringute keskuse Praxis juht, kolisid kahe väikese lapsega Pariisi 2017. aastal. Kaudne põhjus oli abikaasa uus töökoht OECDs, kuid otsene põhjus, miks ta hakkas väljaspool Eestit tööd otsima, oli pereisa Agu. Oli tarvis leida mehele sobiv kliima, mis aitaks kaugele arenenud vähiga kergemini hingata.

2017. aastas augustis Uudelepp minestas ja selgus, et vähk on ajanud ajju 6,2sentimeetrise siirde. Seejärel minestas mees ka Pariisis ning kiirabi viis ta haiglasse. Prantsuse arstid otsustasid kohe aju opereerida, kuigi Eestis peeti operatsiooni võimatuks. Uudelepp rääkis siis, et pole end viimase poole aasta jooksul kordagi nii hästi tundnud.

Uudelepp ravis end ka ülikalli ravimiga, mille üks ravidoos maksab 5000 eurot, mis mehe sõnul parandas olukorda vaid mingil määral. "Keeruline öelda, sest see on ka niisugune, kallis ravi muidugi. Selle puhul ongi see, et tegelikult tema mõju ei ole hetkeline. Selles suhtes ongi nii, et võib ju võtta, et jah, ta mõjub, võib ka võtta nii, et ta ei mõju. Eks see kirik ole kusalgi keskel. Ütleme nii, et ta mõjub," sõnas ta.

Mees sai kallist ravi lubada tänu toetajatele: ennetajate toel koguti kokku ligi 50 000 eurot, millega ta sai ravi eest maksta terve aasta.

Uudelepast jäävad maha abikaasa ja kaks väikest last. "Kui sa võtad endale selle teadmise, et saa ei saa praegu ära minna, kasvõi ainuüksi sellepärast, et siis su tütar ei mäleta sind, see nagu ei ole ka päris õiglane, et tal vend mäletab. Võiks tema ka mäletada. Üldiselt muidugi tahaks lõpuaktustel ära käia,” sõnas Uudelepp "Radarile" antud intervjuus 2018. aasta veebruaris.

2018. aasta augustis teatas Uudelepp, et läheb taas tööle. Mehe sõnul tundis ta end taas vajalikuna. Uudelepp töötas Estonian Business Schoolis dotsendina.