J.M.K.E. Tallinn Music WeekilFoto: Robin Roots
Saund
4. veebruar 2020, 15:20

155 ESINEJAT! Tallinn Music Week avalikustas, milliseid staare tänavu festivalil kuuleb

25.–29. märtsini toimuv rahvusvaheline uue muusika ja linnakultuuri festival Tallinn Music Week (TMW) avalikustas festivali muusikaprogrammi. Kavasse on kinnitatud 155 esinejat 29 riigist, neist 74 Eestist.

Uute toimumispaikadena on kavas Fotografiska Tallinn, Noblessneri valukoja Nobeli saal ja Kai kunstikeskus. Festivali jooksul leiavad aset ka päevased rännakud Lasnamäele ja Paldiskisse.

Neljapäevast, 26. märtsist kuni laupäeva, 28. märtsini vältav TMW 2020 muusikaprogramm ühendab kogu maailma artiste ja kõikvõimalikke žanreid. Tänaseks on kavasse kinnitatud 155 esinejat 29 riigist, neist enim ehk 74 Eestist. Kaugemate piirkondade esindajatena leiab kavast muu hulgas Uus-Meremaa, Egiptuse ja Jaapani muusikuid. Kokku toimub 12 laval 24 esitlusõhtut. Muusikaprogramm koondub sarnaselt mullusele festivalile peaasjalikult Põhja-Tallinna Telliskivi loomelinnakusse ja Noblessneri piirkonda.

TMW 2020 muusikaprogrammi avaõhtu, 26. märtsi kontserdikava esitlevad Fotografiska keskuses Tampere kultuuripealinn 2026 tiim koos tänavu 30. tegutsemisaasta täitumist tähistava Soome suurima kultuurikeskuse Tampere Halliga. Teiste seas astuvad põhjanaabrite kureeritud kavas üles kuulsa džässkitarristi Jarmo Saari supergrupp ning tänavusel Eesti Muusikaauhindade galal neli võitu noppinud Anna Kaneelina. Reedel toimub Fotografiskas ansambli OOPUS kureeritud folktroonika õhtu ja laupäeval festivali Üle Heli otsinguliste nüüdishelide programm, kus esineb teiste seas Eesti dadapopi rühmitus Kreatiivmootor.

Nobeli saalis toimuva Peterburi loovkeskuse Sevkabel Port ja festivali Stereoleto kureeritud kava nimekaim esineja on USA müraroki kooslus A Place To Bury Strangers. Sealsamas, ajaloolises värviliste metallide valukojas leiab aset ka Funk Embassy õhtu mitme kohaliku muusikavälja värske tegijaga, nende seas esimeseks tõeliseks Eesti sinisilmse souli artistiks tituleeritud Rita Ray ja uut albumit esitlev Lexsoul Dancemachine. Mõlemat Nobeli saali kontserdiõhtut esitleb PROTO avastustehas.

Noblessneris mullu sügisel uksed avanud Kai kunstikeskuses kõlavad kolm haaravat kontserdikava. Eesti Kontserdi programm Klassika@Kai esitleb sarjast „Curioosum“ Eesti noori löökpillivirtuoose reaalsetel ja VR-simulatsiooni pillidel esitamas nii Beethoveni kui ka Steve Reichi loomingut; Rootsi-Eesti The Bright Future Ensemble toob maailma esiettekandele Helena Tulve teose „Was It Light?“ ning kammerkoor Collegium Musicale tutvustab Eesti tänase päeva koorimuusikat Pärdist Tüürini. IDA Raadio esitleb kunstikeskuses eksperimentaalmuusika kava, mille nimekaimaks esinejateks on USA-Rootsi helikunstnik Kali Malone ning norrakast queer-artist ja saksofonist Bendik Giske. Noblessneri technoklubi HALL House of Acid peol on lisaks kodumaistele residentidele rivis ka ka Briti analoog-house’i äss Ceephax Acid Crew.

Intiimse ja erilise kontserdipaigana on tänavu taas programmis Tallinna Kalju Baptistikoguduse kirik Kalamajas, kus avaneb võimalus TampereRaw orkestri vahendusel osa saada Soome helilooja Cecilia Damströmi loomingut koondavast kavast "Naise saatus", mis on pühendatud isepäistele ja erakordsetele Soome naiste – Jean Sibeliuse abikaasa Aino Sibeliuse ja Soome esimese naisajakirjaniku ja kultuuriedendaja Minna Canthi – mälestuseks.

Telliskivi Vaba Lava on ka tänavu džässi ja folgi päralt, seda aga esmakordselt ühise esitlusõhtuna. Eesti Jazzliidu ja festivali Jazzkaar ning Viljandi pärimusmuusika festivali koostöös tuuakse lavale mõlema žanri tähed, teiste seas Kadri Voorandi ja Mihkel Mälgandi duo ning Duo Ruut. Made In Baltics & Sony Music Vaba Lava õhtul esitleb oma tulevase albumi kava küttefolgi punt Trad.Attack!.

Erinevate Tubade Klubis (ETK) Made in Canada programmis kuuleb teiste seas 70ndate vaimus rifiroki punti Miesha & The Spanks, Eesti idapoolseima linna festival Station Narva ETK-s toimuvast Ida ja Läänt ühendavast kavast leiab aga Vene avangardjazzi trio Kubikmaggi ning Kongo päritolu Briti hiphopi poeedi Blue Saint.

Telliskivi F-hoone Mustas Saalis toimub tänavu kolm festivaliõhtut. Plaadifirma TIKS esitleb teiste seas meie urbanmuusika uuendajat YASMYNi ja kitarrist Joonas Kaarnametsa uut elektroonilist sooloprojekti jonas.f.k. Fännitoodete poe 311.ee kontserdiõhtul esinevad Eesti ja Läti indie-roki bändid Frankie Animal ja Carnival Youth. Uus plaadileibel LAGI esitleb F-hoones aga kaheosalist – pärastlõunast noortele suunatud ja õhtust vanusepiiranguga – uuekooli hiphopi ja träpi pidu. Teiste seas on LAGI rivis õhulise vokaaliga Manna ja Soundcloudi räppar Lil Till.

Sveta Baaris tutvustab Eesti festivalivälja uus tegija GROM laia geograafilise haardega rockiassortiid, valikus nii Uus-Meremaa päritolu gootilik The Pleasure Majenta kui ka Belgia elektropungi artist Camilla Sparksss. Kogu maailma helisid – Iisraeli laulja-laulukirjutaja Trace Kotikust Egiptuse psühhedeeliaprojekti Jayden Oathini – kuuleb Svetas ka Intsikurmu Festivali õhtul. Lokaalis Kivi Paber Käärid (KPK) toimuval Manka Boutique festivali peol on laval nii Venemaa postpungi bänd Ploho kui ka eestivene indie-supergrupp Masha Ye. KPK enda esitletava õhtu üks tähelepanuväärsemaid esinejaid on rockitrubaduur The Devil’s Trade Ungarist.

Kopli trammitee äärses Kauplus Aasia klubis esitlevad oma elektroonilise muusika talente festival Sõru Saund (endine Kalana Saund) ja IDA Raadio. Sõru Saundi valikus on King Midase koostööpartnerina tuntud jaapanlanna Kiki Hitomi duo WaqWaq Kingdom ja Eesti avangardpopi rahvusvaheliselt hinnatumaid tegijaid Mart Avi. IDA Raadio tantsuõhtu Kauplus Aasias võõrustab teiste seas festivali Intonal vedajat Prins Emanueli ning märgilise Amsterdami plaadipoe ja muusikalevitajaga Rush Hour tihedalt seotud Margiet.

Pärast aastast pausi ulatub TMW muusikaprogrammi raskekõlalisem ots ka vanalinna, Tallinna vanimasse alternatiivkultuuri klubisse Von Krahl. TMW metali õhtu nimekamate artistide seas on üle ilma tuuritav black metali vägi Cabal Taanist ning Emma auhinnale nomineeritud Blind Channel Soomest.

Veebruari jooksul avaldatakse TMW muusikaprogrammi ülejäänud artistid ja eriüritused ning tasuta linnalavade kontsertide esinejad. Lisaks muusikafestivalile on TMW 2020 kavas ka kahepäevane konverents Eesti Kunstiakadeemias, avalikud vestlused, muusikateemalised töötoad lastele ning päevased rännakud Lasnamäel ja Paldiskis.

Alates 4. veebruarist on Piletilevis müügil TMW 2020 kontsertide ja klubiõhtute üksikpiletid. TMW 2020 festivalipassid hinnaga 55 eurot ning konverentsi ja festivali ühispassid hinnaga 175 eurot on müügil TMW veebipoes shop.tmw.ee.