Pia Nykänen ja Eveliina Mäntykangas.Foto: Imago Sport/Scanpix
Inimesed
4. veebruar 2020, 12:25

AASTA NYKÄNENI SURMAST: tütre sõnul aimas Matti, et elu lõpp on lähedal (1)

Täna täitub aasta Soome suusahüppelegendi Matti Nykäneni surmast. Tema tütar Eveliina andis sel puhul Iltalehtile avameelse intervjuu.

Eveliina oli kahene, kui tema isa ja ema - Nykäneni teine abikaasa Pia Hynninen - lahku läksid. Koolis pidi ta isa pärast ohtraid mõnitusi taluma - kui tüdruk oli 12, läks kiusamine nii hulluks, et õpetajad kutsusid kooli lausa politsei.

Kuigi Matti ja Pia abielu oli olnud vägivaldne, ei rääkinud ema tütrele Mattist halba. Pia tahtis, et isa ja tütre suhted säiliksid. "Ema neelas kõik oma valud alla," ütleb kasuisa perekonnanime Mäntykangas kandev Eveliina. "Kõik seda ei suudaks. On olnud väga raske, sest isa ei võtnud end ikkagi kokku." Tütrega kohtudes oli Matti tihti purjus. Vägivaldsed tülid jätkusid ka Nykäneni järgmistes abieludes. Eveliina oli nende tunnistajaks. 

Eveliina sõnul paistis Matti surmaeelsetel aastatel olevat tänu uuele abikaasale Pia Talonpojale veidi rahunenud. Neiule meeldis isa uus abikaasa. Kuid Matti jõi endiselt ega hoolinud oma tervisest. Kui mullu 4. veebruaril sõbrad ja lähedased Eveliinale kaastundeavaldusi saatma hakkasid, polnud noor naine üllatunud. Ta oli isa surma ette aimanud. 

Eveliinale meenus nende viimne kohtumine: ta oli sõidutanud isa kontserdile. Matti käitunud veidralt. Tavaliselt olid isa tütar naernud ja lõmpsinud, nüüd olnud Nykänen kuidagi morn ja leige. Eveliina usub, et 55aastane Matti aimas: lõpp on lähedal. "Isal oli nii palju võimalusi alkoholiga lõpparvet teha. Ta elas lisaajal. Organism oli kõhunäärmepõletiku ja teiste haiguste tõttu ära kurnatud. Ta oleks võinud abi otsida ja joomist maha jätta, kuid ei teinud seda. Ta langetas oma valikud ja elas nende järgi lõpuni."

Abikaasa Pia leidis Matti elutu keha 4. veebruari ööl nende kodu majapidamisruumist. Eveliina on veendunud: isa ei tahtnud, et Pia kiirabi kutsuks.