Tomi Rahula ja Anni RahulaFoto: Stanislav Moshkov
Tele
4. veebruar 2020, 10:19

VIDEO | VÄLJAKUTSE: Anni ja Tomi Rahula kulutasid jaanuaris toidu peale kõigest 140 eurot! (64)

Tomi ja Anni Rahula võtsid jaanuarikuus väljakutse kulutada toidulaua peale vähem kui sada eurot, vähendades suhkru tarbimist ning kasutades kapis olevaid toiduaineid. Rahulad jõudsid eesmärgile üsna lähedale – paaril kulus toidu peale jaanuaris 140 eurot. 

"Minul oli teatud seltskond inimesi, kellega me arutasime. Kõik annavad uusaastalubadusi ja kui tore ja lõbus see kõik on. Mõtlesime, et võiks ka midagi teha," rääkis Anni jaanuarikuu väljakutse tagamaadest saates "Ringvaade".

"Leidsimegi selle teema, et inimesed tarbivad tohutult toitu ja jätavad sellest teatud osa alles." Teemasse lähemalt süvenedes leidis Anni, et eestlased viskavad aastas saja miljoni euro eest toitu ära. "Tegime kokkuleppe, et proovime kokku hoida."

Tegelikult oli see huvitav väljakutse," lisas Tomi. "Arvan, et see on lihtsalt mõistusega elamine." Paar hoidis jaanuarikuus kokku mitmekordselt. 

"Muidugi me käisime külas ka. Aga väljas käisime harvemini. Tegime spetsiaalsed plaanid, mida me järgmisel päeval näiteks tööl sööme," rääkis Anni. 

Rahulad sõnavad, et otsus väljakutse vastu võtta sündis siis, kui külmkapp praktiliselt tühi oli. "Kuivaineid midagi oli, jääs kala. Paar leiva- ja juustuviilu, aga ega väga palju ei olnudki."

Tomi tunnistas, et väljas käisid nad eelnevalt tihti söömas, aga see läks teinekord ülekäte, kuna on siiski väga kulukas. "Meie ekstreemsus oli see, et mina ostsin ühe kohvi väljas jaanuarikuus," naerab Tomi, kes oli jaanuari alguses käinud Ameerikas ja enda kohvijoogi sealt ostnud. 

"Kui lõunaks sööki tööle kaasa ei võtnud, läks kõht tühjaks küll. Aga see on see, et sa mõtled ette," sõnas Tomi.

"Mina mõtlesin, et ei osta uut puuvilja enne, kui ei ole kodus olevaId puuvilju ära tarvitanud," jagas Anni nippe, kuidas toitu targalt tarbida. 

Ka loobusid Rahulad suhkrutoodetest. Kuigi eesmärk oli kuus kulutada alla saja euro, kulus paaril jaanuaris toidulaua peale 140 eurot. "Minu arust me sõime kõike, mida olime enne söönud. Kui sa ostad mõistlikuse piirides ja tarbid selle ära, siis seal peitub asja saladus," sõnas Tomi. 

Paar lubab enda heade harjumustega jätkata. "Öeldakse, et harjumuste kujunemiseks läheb üks kuu," lubab paar jätkata enda toidurežiimi. 

Vaata täispikka intervjuud siin: