Ilon Wikland ja Enno Tammer käisid üheskoos Eesti presidendi vastuvõtul 2013. aastal.Foto: Teet Malsroos
Raamat
5. veebruar 2020, 11:08

ILON WIKLAND 90! Juubilari südamesoovi aitas täita Enno Tammer

5. veebruaril tähistab 90 aasta juubelit kunstnik Ilon Wikland, kellel hiljuti täitus ammune soov. Nimelt soovis Eesti päritolu kunstnik, et temast kirjutaks raamatu Enno Tammer ning see ilmuks kõigepealt eesti ja alles siis rootsi keeles. Nüüdseks on Iloni soov täielikult täitunud.

Kuna Ilon Wikland on öelnud, et ta mäletab oma elu piltidena, ongi Enno Tammer püüdnud sõnadega joonistada Ilonist pildid. Raamat „Ilon Wikland. Elu pildid” ilmus 2017. aastal Eestis, väljaandjaks kirjastus Tammerraamat. Äsja ilmus see teos ka rootsikeelsena, tõlkijaks Maarja Talgre, teatas Tammerraamat.

Foto: Repro

Rootsikeelse tõlke avaldas Rootsi juhtiv lasteraamatute kirjastaja Rabén&Sjögren, mis on asutatud 1941. aastal. Just selles kirjastuses kohtus Ilon Wikland 1953. aastal Astrid Lindgreniga, kes seal töötas. Pea kõik nende koostöös sündinud raamatud on selles kirjastuses ilmunud.

Sõnaliste piltide kõrval on raamatus ka Iloni joonistused ja ajaloolised fotod. Ühed pildid võimendavad teisi ning nii avanebki lugeja ees Iloni elu. Enno Tammer on kirjutanud: „Ilonist on saanud meie perele lähedane inimene. Lugematul arvul kordadel oleme käinud abikaasa Tiinaga tal Stockholmis külas. Külaskäigud Iloni juurde on olnud külaskäigud hea sõbra juurde. Ilonist kiirgab siirast soojust, hoolivust ja mõistmist. Ilon on imeline ja eriline.”

Juubilar Ilon Wikland veetis lapsepõlve Haapsalus, kuid aastal 1944 põgenes kolmanda NSV Liidu okupatsiooni eest koos klassiõe perega Rootsi, sedastab Vikipeedia. Wikland elab praegugi Stockholmis. Esimene raamat, mida ta ametlikult illustreeris, oli 1954. aastal ilmunud „Mio, mu Mio“. 2009. aastal avati Haapsalus Läänemaa Muuseumis kunstnikule pühendatud teemakeskus Iloni Imedemaa.

Artikkel avaldati esmakordselt 3. jaanuaril kell 15.28, täiendatud kujul 5. veebruaril kell 11.08.