LÖÖGI ALL: Vallavanem Margus Lepikule esitati umbusalduavaldus.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
31. jaanuar 2020, 18:04

Valga võimuliit käriseb: vallavanemale ja volikogu esimehele esitati umbusaldusavaldus (51)

Reede pärastlõunal toimunud Valga vallavolikogu istungil andsid seni koalitsioonis olnud Reformierakond ja Keskerakond omavahel klassikalist turmtuld. Umbusaldusavaldus esitati nii reformierakondlasest vallavanemale kui ka keskerakondlasest vallavolikogu esimehele.

Valga vallavolikogu istungi avas aga hoopiski Kuuuurija saatejuht Katrin Lust, kes emotsionaalselt rääkis sellest, et vallavanem Margus Lepik takistas vallaga seotud kriitiliste lugude eetrisse pääsemist. Eelkõige käis jutt väikelastega seotud pedofiiliskandaalist, väidetavalt ebapädevatest lastekaitsetöötajatest ning vallavanema poolsada tuhat eurot maksma läinud džiibist.

Lust süüdistas Lepikut ka selles, et vallavanem on teda nimetanud poliitiliseks tööriistaks. Volikogu istungil viibinud Lepik ütles, et tegu ei ole tema sõnadega.

Lust ütles, et televaatajad kirjutavad, et Valga vallas neist ei hoolita.

„Mina ei ole poliitiline tööriist ja lähtun rahva soovist,“ kinnitas Lust ning pani vallavolikogu liikmetele südamele, et oma valiku tegemisel lähtutaks mitte poliitilisest võitlusest, vaid kohalikest inimestest.

Mitmes kohalikus omavalitsuses koostööd teinud Keskerakond ja Reformierakond on Tartu koalitsioonikriisi järel kisklema läinud ka Valgas. Reedest korralist istungit alustati mitte tavapäraste istungipunktidega, vaid sellega, et umbusaldust avaldati reformierakondlasest vallavanemale Margus Lepikule ning vastulöögina ka keskerakondlasest vallavolikogu esimehele Külliki Siilakile. Umbusaldusavaldus esitati ka neljale peamiselt keskerakondliku taustaga linnavalitsuse liikmele. Üldse on Valga vallavalitsuses kokku seitse inimest, peale vallavanema kuulub sinna neli abivallavanemat ja kaks vallavalituse liiget.

Valgas moodustus 2017nda aasta valimistel koalitsioon nõnda, et 27 volikogu kohast kuulub praegu keskerakonnale ülekaalukas 12 kohta, samas kui reformierakonnal on neid vaid seitse.

Võimuliidu lõhkus ühelt poolt see, et opositsioon ei olnud vallavalitsuse tööga rahul, kuid teisalt ka see, et ülekaalus Keskerakonna soov on vallavanema koht oma valdusse saada. Vallavalitsusele heidetakse muu hulgas ette seda, et volikogu liikmete päringutele ei vastata ja toimub salatsemine.

Nõnda saatiski Valga vallavalitsus kolmapäeval välja teate, et võimul oleva Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsiooni koostöö on lõppenud. Võimuliidu moodustamiseks on Valgas üsna lühike pink. Magusaim kosilane on Sotsiaaldemokraatlik erakond oma kuue vallavolikogu kohaga. Kaalukeeleks on Isamaa ja EKRE, kumbki ühe kohaga. Teoreetiliselt saab keskerakond koalitsiooni loodud, kui kampa võetakse kaks viimast ning jäetakse Sotsiaaldemokraadid mängust välja. Reformierakond asus läbi rääkima Sotside ja Isamaaga ja ega muid variante neil laual väga olegi.