Märt KoikFoto: Robin Roots
Tele
31. jaanuar 2020, 15:22

Märt Koik paneb satiirisaatele punkti: kolm hooaega on sellisele saatele täiesti sobiv pikkus (51)

Märt Koigi satiirisaade "Ongi Koik" ETV2s saab lõpp-punkti. "Kolm hooaega on sellisele saatele täiesti sobiv pikkus. Loodan, et žanr ei jää edaspidi täitmata, sest oli näha, et see läheb inimestele korda. Vesi ikkagi lainetas," sõnab ta.

Vastuseks küsimusele, kas saade ammendus või oli tal endal soov asjale punkt panna, vastab ta väga poliitkorrektselt: "Peame vaatama tulevikku ning mõtlema, mida teha paremini, et elu televisioonis õitseks ka järgneval sajandil. Peame töötama rohkem kui eales varem ühiste eesmärkide nimel ja mitte üksteise vastu."

"Peame mõtlema rohkem oma kaasmaalastele, solidaarsusele ning satiirile. Mõtlema sellele, mida me saame ilusama, õiglasema telesaate heaks ära teha, ja mitte sellele, mida me ei saa."

Koik nendib, et sellesse saatesse oleks saanud veel panustada, kuid ta tunneb, et ministeeriumite ja parlamendi panus rauges. “Lõpuks tegi ainult Mart Helme mu saate nimel tööd. Aga noh, ta on ka kõva töömees - keegi pole nii palju kive tassinud kui tema,” ironiseerib Koik. 

Koigi saade oli vastukarva ka mõningatele poliitikutele: näiteks keelati mullu septembris saadet parlamendihoones filmida. “See oli juhatuse otsus ja eks me kõik tea, kes seal juhatuses istuvad," tegi Koik toona delikaatse vihje riigikogu esimehe Henn Põlluaasa suunas. "Äkki kellelgi lihtsalt viskas üle, et miks me peame siia neid tüüpe sisse laskma."

Kui uurida Koigi käest, kas ta tundis ka ise seda, et tema saade teatud poliitikutele ei meeldinud, vastab ta Jüri Ratasele omast väljendusviisi kasutades.

“Me peame suhtume tõsiselt olukordadesse, kus koostöös esineb raskusi. On vaja leida teid, sildu ja lahendusi, et luua usalduslik ja mõistev atmosfäär, kus läbi koostöö jõuda parema tulemuseni. Mis aga puudutab inimeste isiklikku tõekspidamist, siis ma ei saa sellele kätt ette panna. Meil kõigil on oma ideed, uskumused ja meediakanalid.”

Eelmisel aastal kaebas Varro Vooglaid ERR-i kohtusse saates “Ongi Koik” kõlanud mõtte üle, et Vooglaid tundub nagu mees, kes mõtleb rohkem geiseksile kui geid ise.

Koigi sõnul ei mõjutanud see kuidagi tema saadet või seda, et see nüüd lõpu saab. “Kohtumajas korraldatud ristturunduskampaania ei mõjutanud saate sisulist poolt mitte üks põrm. See oli erinevate osakondade koostöö ja ma olen oma meeskonna üle väga uhke,” ütleb ta. 

Kohtus sai ERR Vooglaiu üle võidu. "Ka kohtu hinnangul on vaidlusaluse lause puhul tegu satiiriga, mille olemuslikke tunnusjooni pole ületatud. Harju maakohus leidis, et lause ei ole keskmise mõistliku vaataja arusaamise järgi Vooglaiu suhtes pahatahtlik," kommenteeris Koik mullu novembris Õhtulehele.

Kuid kas televaatajate tagasiside kolme hooaja jooksul oli Koigi saatele pigem negatiivne või positiivne? "Teame kõik piibli kujundit, et esimene kivi visaku see, kes ise on patuta. See oli ilmselt ka põhjus, miks kive kui selliseid oli vähe. Meeskond andis endast igal hetkel parima ja mul on nende inimeste vastu täielik usaldus. Ka vastukajast on näha usaldust ja tänulikkust," vastab näitleja.

Koigi sõnul läheb ta edasi hea tunde ja teadmisega, et andis endast kõik, milleks oli suuteline. "Tänan veelkord südamest oma meeskonda, kes suutis realiseerida pööraseid ideid. Tänan erinevaid osakondi nendepoolse panuse eest ning ka kallist televaatajat, kes andis omapoolse ja väga tähtsa panuse."

ERR: saate lõpetamine oli programmiline otsus

ETV2 peatoimetaja Viola Salu sõnul oli "Ongi Koik" saate lõpetamine programmiline otsus.

"See lähtus ETV2 tervikplaanist käesolevaks aastaks ja vaatajahuvist läbi kolme hooaja. Täname saate tegijaid suure töö eest uue formaadi arendamisel ja oleme avatud edasisele koostööle. Peame žanri oluliseks ja panustame sellele, et ka tulevikus oleks satiiril ja humooril programmis koht," ütleb ta.