Jodie FosterFoto: AP/Scanpix
Film
1. veebruar 2020, 10:00

Jodie Foster lavastab filmi „Mona Lisa“ vargusest

Hollywoodi suurkujul Jodie Fosteril on käsil põnev projekt - Oscari-laureaat toob linale tõestisündinud loo sellest, kuidas Leonardo da Vinci „Mona Lisa“ 1911. aastal varastati.

Deadline.comi andmeil võetakse filmi aluseks Seymour Reiti raamat  „The Day They Stole the Mona Lisa“. 

Produtsent Jeffrey Soros toonitas Deadline'ile, et just varastamine tegi da Vinci maali niivõrd kuulsaks. „Mona Lisa" pani 1911. aasta augustis pihta Louvre'i töömees, itaallane Vincenzo Peruggia, kes oli aidanud kuulsale maalile klaasümbrist ehitada. Ta sisenes muuseumisse selle lahtioleku ajal ning peitis end koristusvahendite ubrikusse. Kui külastajad olid lahkunud, tuli Peruggia välja ning mähkis maali oma valge kitli sisse. Tal õnnestus segamatult Louvre'ist väljuda ning metrooga lahkuda. Vargust märgati alles 24 tundi hiljem, sest Louvre'is viidi maale tihti puhastusse või pildistamisele. 

Muuseum suleti nädalaks juurdluse tõttu, kahtlusalusena vahistati prantsuse luuletaja Guillaume Apollinaire, see omakorda süüdistas oma sõpra Picassot. Peruggia varjas "Mona Lisat" kaks aastat oma Pariisi korteris. Algselt oli tal Itaalia patrioodina kavas maal selle kodumaale tagastada. Ent kuna "Mona Lisa" koopiate hind oli pärast vargust tõusnud, muutus Peruggia rahutuks ja püüdis maali Firenze kuulsa Uffici galerii juhile maha parseldada. "Mona Lisat" eksponeeriti Uffizis umbes kaks nädalat. Jaanuaris 1914 tagastati see Louvre'ile.