Anu SaagimFoto: Dmitri Knut
Tele
31. jaanuar 2020, 12:30

TV3 VIDEO | Anu Saagim dokfilmist „Rasvarinne“: see oli rõve, kui ülekaalulised naised ennast paljaks võtsid (92)

29. jaanuaril jõudis kinodesse DocPoint ja üheks filmiks, mida dokumentaalfilmide festivalil näidatakse, on ülekaalulistest naistest rääkiv "Rasvarinne". Anu Saagim ütleb, et temal oli seda filmi rõve vaadata, kuid taskuhäälingu "Tissident" saatejuht Marianne Ubaleht lausub, et talle mõjus film julgustavalt.

"Mina nägingi seda sellest perspektiivist, et mis iganes õigustusi nad rasvumise kohta ka ei rääkinud, siis see, kui nad ennast lõpuks paljaks võtsid, oli see ikkagi rõve," sõnab Anu "Duublis" ausalt.

Kui Saagim ütleb, et ka temal on elus kaaluga probleeme olnud, vastab Ubaleht talle, et temal ei ole kunagi kaaluga probleeme olnud ja ta ei tea, millest Anu räägib. "Aga sul on, sest suur ülekaalulisus on haigus ja mul on kahju, et sa ei võta seda probleemi tõsiselt," ütleb Saagim.

"Ülekaalust on saanud suurem terviserisk kui alkoholist. Teatakse võibolla rohkem suhkruhaigust, aga ka liigesevalud ja paljud pahaloomulsed kasvajad on ülekaalulistel sagedasemad haigused, kui normaalkaalus inimestel," räägib Saagim. "Ülekaalulisus ei ole lihtsalt kiuslik sõnakõlks, see on probleem millega peaks tõsiselt tegelema."

Tallinnas Docpointil linastus 30. jaanuaril julge dokumentaalfilm „Rasvarinne” neljast paksust tütarlapsest.

Helene, Marte, Pauline ja Wilde on paksud ja nad ei häbene seda. Nad tutvuvad Instagramis endast pilte postitades ja loovad aktiivse paksude naiste liikumise, mille eesmärgiks on üksteise toetamine.

„Selle filmi vaatamiseks või nende naiste tunnete mõistmiseks ei pea olema paks. Kõik naised peaks pääsema sellest vanglast, mis takistab kanda kõhtupaljastavaid särke või rannal päevitada. Me raiskame elu dieetidele ja oma kehade vihkamisele,” räägivad filmist selle lavastajad Louise Detlefsen ja Louise Unmack Kjeldsen.

Nad on teinud dokumentaalfilme varemgi, kuid pole kunagi kohanud nii palju vastupanu. Selga ei keeranud mitte ainult potentsiaalsed koostöölised, vaid ka pered ja sõbrad, kes ei mõistnud, miks need naised ei taha kaalus alla võtta.

Lavastajatel olid tingimused: peaosalised pidid olema aktivistid ja erinevad. Nad pidid olema piisavalt paksud ja vallalised, sest pakse mõnitatakse, aga paksud on enda vastu ülekohtused ka ise. „Ma polnud kunagi näinud filmi paksust peaosalisest, kes ei taha kaalus alla võtta,” ütleb Detlefsen.