KEVADE: „Ma ei tea, kodus…“ „Mis on kodus?“ „Lilled... Heinamaa... Päikesepaiste...“Foto: Arnold Moskalik/ ERR
Film
5. veebruar 2020, 11:40

Miks Margus Lepa ja Aare Laanemets hilisemas elus oma tegelaskujudest midagi kuulda ei tahtnud?

Viiskümmend aastat „Kevadest“ „Talveni“: miks Margus Lepa ja Aare Laanemets hilisemas elus oma tegelaskujudest midagi kuulda ei tahtnud?

„Lilled... Heinamaa... Päikesepaiste...“ on vist üks kuulsamaid tsitaate eesti filmiklassikast. Tali Arno vidutab silmi ja vaatab päikesesse. Operaator Harry Rehe on dokfilmis „Kuidas tuli „Kevade“?“ meenutanud oma ennustust filmi-Arno õige valiku kohta. „Ütlesin ka Kruusemendile, et usu mind, me mängime tema silmade peal selle filmi välja!“

Mängisidki. Stseenides õpetaja Lauri või Liblega pani Arno tüdrukute põlved oma nukrate silmadega värisema. „Põhiline oli see, et see helin, mis on selles raamatus, et see kõlaks edasi ka filmis,“ on öelnud filmi režissöör Arvo Kruusement. Ja kõlabki see helin linaloos edasi. Ennekõike läbi Arno Tali lüürilise liini. Tegelikult läbi kõikide tegelaste. Kruusemendi „Kevade“ oli täistabamus. Nii filmikeele kui ka noorte näitlejate valiku poolest. Kuigi enamikust näitlejaid ei saanudki. Ja nii mõnedki neist ei tahtnud hiljem oma esimesest filmirollist kuuldagi. 

Edasi lugemiseks: