Foto: Heiko Kruusi
Eesti
31. jaanuar 2020, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas varas tühjendas ühe ööga 40 poekassat (3)

Pole teada, kas varas oli taimetoitlane ja seetõttu ronis öösel just lihalettide kassade kallale. Igal juhul püstitas ta 1933. aasta jaanuaris üle aegade kestnud vargusrekordi.

Praeguse Tammsaare pargi turukaubamaja oli veel täies hiilguses püsti, kui ühel esmaspäevahommikul müüjad avastasid tööle tulles, et öösel on majas kontvõõras käinud. Ta oli tühjendanud kõigi 40 poe kassad. Tõsi, neis oli vaid peenraha, kuid kokku tiris varas minema üsna kopsaka kotitäie münte. Lihakaupmeeste hinnangul 30 000 sendi ringis, kirjutab Teataja. 

Politsei selgitas, et varas oli öösel, kui kedagi ümberkaudu liikumas polnud, valevõtmega hoonesse pääsenud, ukse enda järel lukustanud ja segamatult kassasid lõhkunud. Eriti imelikuks muutis varguse see, et linn oli turukaubamajja öövahi palganud. Tema vandus risti ette lüües, et keegi polnud öösel lettide taga ringi liikunud.

Kriminaalpolitsei tegi tublilt tööd, et varas kätte saada, aga vanu ajalehti sirvides näib, et tabamata ta jäigi. Linnavalitsus lubas, et võtab tarvitusele mõjuvaid abinõusid, vältimaks sarnaste jultunud murdvarguste kordumist. Mure oli seda suurem, et 1929. aastal oli varas turukaubamajas arvata 30 kassat tühjendatud. Saagiks saanud ta arvatavasti 120 000 senti. Varas oli end ilmselt õhtul sulgemise ajal lettide vahele ära peitnud, oma töö teinud ja seejärel ukse seestpoolt lahti lõhkunud.