Jörn Donner 2017. aasta novembris PÖFFil. Foto: Alar Truu
Inimesed
30. jaanuar 2020, 17:05

Suri kirjanik ja kineast Jörn Donner (3)

Täna suri Helsingi haiglas 86 aasta vanuses nimekas soomerootsi kirjanik, režissöör ja poliitik Jörn Donner, kes pälvis 2017. aastal PÖFFil elutööpreemia.

Helsingin Sanomate teatel suri Donner pereliikmetest ümbritsetuna kauase kopsuhaiguse tagajärjel. 5. veebruaril saanuks ta 87aastaseks.

Donner koos PÖFFi juhi Tiina Lokiga. Foto: Alar Truu

Juba 18aastaselt debüütraamatu välja andnud Donneri sulest on ilmunud mitukümmend romaani ja mitu novellikogu. 30aastaselt pälvis ta linateosega "Pühapäev septembris" Veneetsia filmifestivalil auhinna parima debüütfilmi eest. Režissöör ja dokumentalist tõi arvukalt filme linale ka produtsendina - teiste seas Ingmar Bergmani "Fanny ja Alexanderi", mis pälvis 1984. aastal parima võõrkeelse filmi Oscari ning veel kolm kuldmehikest. Donner võttis selle režissööri asemel vastu, olles seeläbi ainus soomlane, kellele on Oscar üle antud, märgib Ilta-Sanomat.

1990. aastatel tegutses Donner Los Angeleses Soome peakonsulina. Ta on olnud nii Eduskunta kui ka europarlamendi liige.

Esimesest ja kolmandast abielust oli Donneril kummastki kaks poega, lisaks kaks abieluvälist last, poeg Otto ja tütar Susanna, kes sündisid ühel ja samal aastal. 36aastane Susanna suri selsamal 2017. aasta sügisel, kui Donner  PÖFFil elutööpreemia pälvis.