Gene Hackman 2003. aastal.Foto: AP/Scanpix
Inimesed
30. jaanuar 2020, 16:37

SOOLAPUTKAST HOLLYWOODI TIPPU: Gene Hackman saab täna 90aastaseks

Kõurikust ja teatrikooli kahemehest Hollywoodi tippu - selline on olnud mitmekordse Oscari laureaadi Gene Hackmani vapustav lugu.

Gene oli teismeline, kui isa tema, ta venna ja ema hülgas, kirjutab Ilta-Sanomat filmilegendi juubelile pühendatud artiklis. Koolis oli poiss sõnakuulmatu murelaps ning sattus pisikuritegude eest koguni soolaputkasse. 16aastaselt läks Hackman korvpallitreeneriga tülli ja jättis kooli pooleli. Ta valetas end vanemaks, et sõjaväkke astuda, ning veetis viimaks üle nelja aasta merejalaväes. Kuid ka sõdurina oli tal raskusi võimule allumisega.

Enne Korea sõda sattus Gene mootorrrattaõnnetusse. See tegi armeekarjäärile lõpu, kuid pani aluse näitlejateele. Hackman teenis leiba lihttöödega, lootes näitlejana läbi murda. Kord, kui ta töötas Times Square'i hotellis uksehoidjana, astus sisse tema kunagine ülemus merejalaväe väljaõppest. "Hackman, sa oled täiesti masendav juhtum," nentinud too. Vahejuhtum valmistas Gene'ile säärast piinlikkust, et ta otsustas maksku mis maksab näitlejana läbi lüüa. Talle oli toeks abikaasa Faye Maltese, kes ärgitas teda unistuste ellu viimiseks Los Angelesse kolima.

Hackman "Bonnie ja Clyde'is" koos nimiosatäitjate Faye Dunaway ja Warren Beattyga. Foto: Reuters/Scanpix

Pasadena Playhouse'i teatrikooli lõpetajad hääletasid toona 26aastase Gene'i kursuse kehvimaks, kel pole mingit edulootust. Ta oli teistest vanem ja veidra välimusega. Kuid õnneks leidus seal teinegi valge vares, keegi väikest kasvu ja suure ninaga nooruk, kellega Gene mesti hakkas. Temalegi ennustati läbikukkumist. See oli 19aastane Dustin Hoffman. Nüüd on mõlema sõbra kontol kaks Oscarit.

Hackmanis tekitasid pilked ja kahtlused veelgi tulisemat soovi näitlejaks saada. Ta naasis New Yorki ning hakkas võtma George Morrisonilt Stanislavski meetodi eratunde. Varsti tulid lõpuks ka rollid. 1966 pälvis Gene "Bonnie ja Clyde'i" eest esimese Oscari nominatsiooni. 1971. aasta film "Prantsuse sidemees" tõi Hackmanile ihaldusväärse meespeaosatäitja Oscari. Selleks ajaks olid tema ampluaaks kujunenud vägivaldsed, lausa sadistlikud tüübid. 

Teise Oscari pälvis Hackman Clint Eastwoodi vesterniga "Armutu" (1992). Selleks ajaks olid näitlejal seljataga kisma maksuametiga, rahahädad, hea sõbra enesetapp, üle 30 aastat kestnud abielu purunemine ja südamelõikus. 1991 abiellus kolme lapse isa Gene uuesti - endast 32 aastat noorema klaverimängija Betsy Arakavaga. 

Viimase rolli tegi Hackman 2004 poliitsatiiris "Tere tulemast Mooseporti". Seejärel tegi ekraanilegend kannapöörde: 1999. aastast saadik on ta välja andnud mitu ajaloolist romaani.