Roman PolanskiFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
30. jaanuar 2020, 13:58

Polanski esitamine Prantsuse Oscari nominendiks põhjustab pahameelt (1)

Režissöör Roman Polanski, kes 1977 mõisteti süüdi suguühtes alaealisega ja keda mitmed naised süüdistavad vägistamises, külvati Prantsusmaa tähtsaima filmiauhinna Césari nominatsioonidega üle. 12 nominatsiooni määramine skandaalse kineasti uuele filmile "J'accuse" on BBC Newsi teatel põhjustanud palju poleemikat.

Poola päritolu Prantsuse režissöör (86) põgenes 1977 USAst enne kohtumõistmist. Sestsaadik on teda korduvalt tabanud süüdistused seksuaalses kuritarvitamises. Kuid Oscariga võrreldud Césaride komitee tunnustas Polanski uut filmi, Dreyfusi skandaali teemalist draamat lausa tosina nominatsiooniga. Filmiauhindade juht Alain Terzian kaitses  organisatsiooni otsust, öeldes, et too ei peaks võtma auhindade jagamisel moraalialaseid seisukohti. 

Prantsuse naisõiguslaste organisatsiooni Osez le Féminisme esinaine Céline Pique seevastu ütles teleintervjuus, et on šokeeritud. "400 kinoprofessionaali [...] on tunnustanud Polanskit 12 nominatsiooniga - 12 on ühtlasi naiste arv, kes Roman Polanskit praegu vägistamises süüdistavad. See küsimus ei kuulu mitte moraali, vaid õigluse valdkonda."

Septembris pälvis "J'accuse" Veneetsia filmifestivali žürii grand prix', kuid kaks kuud hiljem süüdistas endine näitlejanna Valentine Monnier Polanskit äärmiselt vägivaldses ründes ja vägistamises, mis toimus 1975. aastal, mil ta oli vaid 18. See on värskeim süüdistus poleemilise mainega režissööri pihta.

Césarid on varemgi Polanski pärast skandaaliga silmitsi olnud, märgib BBC News. 2017 valiti ta auhinna žürii esimeheks, kuid astus pahameelekära puhkemise peale ise tagasi.