Suur Papa
Inimesed
29. jaanuar 2020, 22:06

Mäng läbi? Räppar Suur Papa paneb pillid kotti! (14)

Räppar Suur Papa astub viimast korda publiku ette 28. märtsil, 2020 Tartu mnt 17 klubis CatHouse.

"Kallid sõbrad, uued ja vanad, ilusamad ja veel ilusamad...," kirjutab räppar Arop, artistinimega Suur Papa oma sotsiaalmeedia kontol. "...lõppemas on üks peatükk. See on nüüd see viimane kord ja võimalus näha, ning kuulda artisti repertuaari minevikust olevikuni. Selga musti riideid pole vaja panna, matust ei tule. Aga lilled võite küll kaasa võtta, saate mõnele tibule kinkida. Külalisi tuleb, etendust saab ja üleüldiselt saab emotsioonirohke olema. Hunnikut küsimusi pole ka mõtet kohe teele panna. Viled tasku ja näeme!"

Nägudeni 28. märtsil klubis CatHouse!

 

Uku Arop (31) on sündinud Tallinnas. Tuntakse ka lavanimega Suur Papa või Papa Mef või siis AROP nime all. 2013 komeedina lavadele kihutanud räppar on olnud Eesti üks hinnatumaid ja parimaid MC’sid läbi aegade.

Uku sündis ja elas oma elu esimesed kaks aastat Kadrioru ja kesklinna äärel, Tina tänaval, mis oli koduks tema emale,vanaemale ja vanavanaemale. Peale oma isa surma, kolis Uku koos oma emaga  Pärnumaale. Uku oma isa ei mäleta, sest ta oli 1,3 kuune kui ta isa surma sai. Tema isa ja mõneti ka ema olid “esimese põlvkonna” punkarid. Isa puudumine perekonnast pani rõhku vabakasvatusele. Tihti emaga elu üle filosofeerides jõuti koos järeldusele, et kui mõistad oma tegude tegelikku iseloomu siis pole mõtet tegeleda enam tühiste püüdlustega ja et vanade aegade tarkus ei kuulu elutute muinasjuttude juurde. Ema õpetas talle ka seda, et kui sul on midagi meelel siis ära jäta seda endasse.

Arop kasvas üles Pärnumaal mõned aastad Sigaste külas ja hiljem Kilingi-Nõmme linnas. Juba algklassides olles erines ta oma kirjapildi ja mõtteavaldustega teistest. Tal oli tegemist, et õpetajatele tõestada, et tõepoolest tema ise kirjutas pikad ja väga hästi vormitud luuletused. Tõenäoliselt oli Uku maailmavaate ja loomingulisuse suureks kaasaaitajaks isa-ema “mässumeelsed ja iseteadlikud” geenid.

Noorukina pidi ta rahapuuduse ja töönappuse pärast perekonnaga palju kolima. See muutis Uku vaikseks ja tihti endassetõmbunuks. Lohutust leidis Arop oma sõpradelt kellest enamus olid kuidagiviisi seotud ka kuritegevusega. Ta viibis palju kodunt eemal ja ööbis oma sõprade juures, kuna pidevad pinged kodus ja eluruumide nappus tõid kaasa stressi. Mässumeelne iseloom ajas Aropi pidevalt tülli võimuorganitega ja seetõttu viis tihti noorsoopolitsei ta tundidest ülekuulamisele. Kiire elustiil ja eluolude pidev muutumine noorusaes tekitas temas tendentsi äkkvihastuda. Ta leidis juba noorena, et läbi riimide suudab ta seda survet maandada.

Ta kirjutas oma esimese räpi juba neljandas klassis, mille ta esitas oma parima sõbraga klassiõhtul õpetajale. Esitus oli nii hea, et klassikaaslased nõudsid kordust.  Umbes kuuendas klassis sai ta kuskilt koopia Busta Rhymes – The Coming albumist. See avas tema jaoks uue ukse. Busta agressiivne ja hullumeelne esitus oli just see mida ta arvas vajavat oma pingete maandamiseks.

Kaheksandas klassis kutsusid mõned sõbrad Aropit nende live räpibändi. Bändi nimeks sai Rookies Squad. Ta oli nõus ja kohe peale esimesi lugusid ja mitte ühtegi esinemist läks grupp laiali.  Selleks ajaks artistinime saanud Papa Mef, tuleneb (metafooride isa) otsustas ühe oma Rookie Squadi liikmega (Rainer) teha kahe mehe räpibändi, aga seekord elektroonilsema. Rainer vastutas muusika poole eest hiljem oli ka DJ. Nimeks sai lühidalt Rookies. “Rookies – 3 Tuletoojat” müüs umbes 120 koopiat. Esineti naaberlinnades ja ka kodulinnas ja see meeldis rahvale rohkem, kui nad arvata oskasid. Uku järgis põhimõtet, et iga järgnev lugu peab muutuma eelnevast lüüriliselt paremaks ja esituselt sujuvamaks ja professionaalsemaks.

Aastal 2007 otsustas Rookies, et nad peavad oma muusikat kaugemale levitama, kui kodulinn ja selle ümbrus. 2007 teisel poolel alustati teise albumi lindistamist. Rookies muutus täielikult. Papa Mef-i stiil muutus agressiivseks, provotseerivaks, ja kriminaalsemaks. Rookies lisas nime ette “The” esindamaks uut ajajärku bändi tegevuses.

2008. aasta alguses anti välja The Rookies – Me EP. Plaat leidis tunnustust Raadio 2 saates Pleier kus lugu”110″ teenis auväärt 2008 aasta esimese nädala Nädalademo tiitli. Sama träkk sai ka Rene Vilbre filmi “Mina olin siin” soundtrackiks. The Rookies Me, oli 90date stiilis hardcore album. Papa Mefi jõuline, lüüriliselt andekas esitus sai The Rookiese firmamärgiks.

Üks Papa sõber tutvustas talle Tommiboyd (Noizmakaz) lootes saada lindistamiseks stuudiot. Papa maine tõttu veenis Tommyboy, Alkot (Noizmakaz) Papaga lugu lindistama. Esimene lugu, peale mitut aastat pausi, tehti linti ja Suur Papa oskus räppida pälvis rohkem tähelepanu, kui kunagi varem.

Aastal 2012 lõi Arop käed Legendaarne Recordsiga ning anti välja menualbum “Grammilinn”, mis tõi Suurele Papale kümneid tuhandeid uusi fänne ning Aropist sai üks tuntumaid Eesti räppareid. Pärast albumi menu lõi Suur Papa oma plaadifirma Grammilinn Records ning aastal 2016 võttis endale esinejanime AROP lubades ühtlasi väljastada uut inglisekeelset materjali.

Aastal 2017 ilmus plaat "P.O.E.G", kust pärineb ka räppari kõige kuulsam hitt "Kiki Miki". Möödunud kevadel teatas mees, et ta on jälle Suur Papa ja avaldas singli "Vikati Gäng".