Kolleegid kallistavad nutma puhkenud eurosaadikut Molly Scott Catot (keskel kollases).Foto: AFP/Scanpix
Maailm
29. jaanuar 2020, 20:46

EMOTSIONAALNE PÄEV: briti saadikud lahkuvad europarlamendist. Yana Toom: pean vettpidava ripsmetuši muretsema (28)

„See ei ole hüvasti, see on jällenägemiseni!“ Nõnda kuulutas sotsiaaldemokraatide fraktsiooni sõnum brittidele, mis europarlamendi saalis ekraanil seisis. Mõned britid lahkusid saalist demonstratiivselt ning uhkelt, teised valasid pisaraid ja laulsid. Nukker meel oli ka mõnelgi Eesti eurosaadikul, ehkki mitte kõigil. Jaak Madison pidas suurt nutulaulu ja lootust, et britid kunagi jälle euroliidu rüppe naasevad, naljakaks ja naeruväärseks, Yana Toom aga leiab, et Brexiti üle rõõmustajatega polegi mõtet üldse vaielda.

„Praegu pole muidugi aeg teha kampaaniat euroliiduga taasliitumiseks, ent me peame seda unistust elus hoidma,“ sõnas nuttev roheliste partei liige Molly Scott Cato. Ta rääkis oma sügavast kahetsusest Brexiti üle ning lisas, et loodab ühel päeval siiski europarlamenti naasta. Kolleegid saalis aplodeerisid Scott Catole palavalt. Pärast lahkumisleppe heakskiitmist parlamendis võttis osa briti saadikuid üles lauluviisi, esitades vana rahvalaulu „Auld Lang Syne“, hoides kolleegidel kätest ning lehvitades salle, millel kirjas „Always United“ ehk „Igavesti ühendatud“.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen kinnitas Ühendkuningriigile: „Jääme teid igavesti armastama.“ Ta usub, et nüüdsest algab Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu vahel uus ja tugev partnerlus, kus endiselt tehakse koostööd teemadel, mis mõlemale korda lähevad.

Europarlamendi Brexiti koordinaator Guy Verhofstadt sõnas, et tal on kurb näha Liidust lahkumas riiki, mis on kahel korral Euroopa vabastamise nimel verd valanud. Ta lisas isiklikuma noodi, et hakkab briti saadikuid taga igatsema. Nood olevat parlamendi töösse toonud nutikust, sarmi ja tarkust, ehkki ka paraja annuse kangekaelsust.

Brexiti partei juht Nigel Farage aga kasutas oma kõnes võimalust taas euroliitu maha teha, mille järel nii tema ise kui kõik ta parteikaaslased kui üks mees Ühendkuningriigi lippe lehvitades saalist välja marssisid.

Eesti eurosaadik Urmas Paet kuulub kurvastajate sekka. „Et meie grupis ehk Renew Europe’is on päris palju, ehk paarkümmend briti saadikut, siis emotsioonid on üleval,“ kirjeldab ta. „Lisaks on meie grupi briti saadikute näol tegu ka nendega, kes olid Brexiti vastu. Seega topeltpettumus - et Brexit toimub siiski ja et nad peavad parlamendist lahkuma. On olnud pisaraid, nukraid ja emotsionaalseid sõnavõtte ning lootuseavaldamist, et mõne aja pärast võib Suurbritannia taas soovida euroliiduga ühineda. Seega jah, inimlikku kurbust ja emotsioone on olnud palju, sest paljud nende saadikud leiavad, et Brexit on suur viga ja ebaõiglus.“

Ka Yana Toomi meel on nukker. „Eks need emotsioonid olid laes. Näed, mis on poliitiline vastutus ja kui palju läheb maksma selle puudumine. Kurvastav on, kui paljud Eesti inimesed võtavad sõna sellises hurraa-võtmes, et vaat, nüüd on britid vabad. Saamata aru sellest, mis hinnaga see „vabadus“ tuleb ja milliseid tagajärgi endaga kaasa toob. Vaielda nendega pole mõtet, eks varsti näeme oma silmaga,“ arvab ta. „Nii et jah, oli kurb päev, laulsin ja mõtlesin, et pean endale vettpidava ripsmetuši muretsema,“ võtab Toom oma tunded kokku.

Eurosaadik Jaak Madisoni toon on kordades positiivsem, ehkki tema meelest kõlas kolmapäeval saalis teiste seas ka täiesti naeruväärseid kõnesid ja seisukohti. „Mõned kõnelejad valasid pisaraid ja lubasid, et kunagi Suurbritannia taas ühineb Euroopa Liiduga, mis näitab ikka väga selgelt, et suur osa sellest seltskonnast siin on täiesti eluvõõrad ja reaalsusest irdunud,“ põlastab Madison. Tema arvates ei suuda vesistajad leppida rahva otsusega, mida kinnitas esiteks Brexiti referendum ise ning kinnistas veelgi enam briti konservatiivse partei võit detsembrikuu üldvalimistel.

31. jaanuaril lahkub Ühendkuningriik Euroopa Liidust vastavalt väljaastumisleppele ning kehtima algab üheaastane üleminekuperiood. Euroopa Parlament kinnitas leppe kolmapäeval häältega 621 poolt ja 49 vastu.