Piirkonnas evakueeriti inimesi hoonetest.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
29. jaanuar 2020, 12:02

Kariibi mere saari tabas tugev maavärin (1)

Teisipäeval tabas Kariibi mere saari maavärin magnituudiga 7,7, mida tunti ka näiteks Mehhikos ja Florida poolsaarel, vahendab Deutsche Welle.

Maavärina epitsenter asus 117 kilomeetrit Jamaica rannikulinn Luceast loodes. Tugevaim tõuge kestis mitu sekundit. Kaimanisaarte elanik Alec Pultr mainis CNNile, et see polnud talle esimene maavärinakogemus, ent siiani tugevaim. „Me tegime tööd ja järsku hakkasid asjad õõtsuma,“ teatas mees, kelle sõnul tekkis rahva seas hetkeks paanika – inimesed hakkasid jooksma ning osad pugesid laudade alla. Miamis elav Miguel Charon ütles, et ärihoone 13. korrusel oli värinat lausa mitukümmend sekundit tunda. Ta arvas alguses, et selle põhjustas mingi masin, ent peagi pidid inimesed hoonest evakueeruma.

Ka Kuuba pealinnas Havannas evakueeriti varingute kartuses hoonetest inimesi, ent suuremat kahju ei esinenud. Rahvusvaheline tsunamikeskus avaldas algselt ka tsunamihoiatuse, ent teatas paar tundi hiljem, et sellist ohtu pole. Tugevaimale värinale järgnesid ka mitmed järeltõuked, mille suurusjärk ülatus üle kuue. 

Ilmselt oli tegu rõhtsihilise maavärinaga, mis tekib, kui tektoonilised laamad horisontaalselt üksteise vastu puutuvad. Seda tüüpi värina puhul ei esine reeglina tsunamit.