Heli JürgensonFoto: Erki Parnaku
Inimesed
28. jaanuar 2020, 13:46

TEENETEMÄRK 2020 | Heli Jürgenson: viimased laulupeod on mulle palju kanda andnud (2)

"Võin aimata, kes mind esitas sellele preemiale, aga tegelikult ega ma oma igapäevatööd tehes ei oota midagi sellist. See on suur üllatus," sõnab IV Klassi teenetemärgi saanud koorijuht ja  XII Noorte laulu- ja tantsupeo "Mina jään" peadirigent Heli Jürgenson.

"Oma töös ja elus olen ma pühendanud ennast koorimuusikale, koorile ja laulupeole," kinnitab Jürgenson. Tema sõnul oli mullune juubelilaulupeo aasta kindlasti intensiivne ja tihe, kuna ta oli seotud Eesti koorijuhtide liidu teemadega. "Selles mõttes on tänane uudis väga suur tunnustus, mis ei ole veel päris sada protsenti endale kohale jõudnud," tunnistab ta. 

"Me keegi ei tööta preemia pärast, vaid ikka sellepärast, et töö meeldib meile. See on meie kutse," sõnab värske laureaat. 

"Laulupidu on ikkagi niivõrd suur sündmus Eesti rahvuskultuuri ja Eesti riigi identiteedi osana. Kui ikkagi olla mõned aastad seotud laulupeoga, mõne peo kunstilise juhtimisega, siis sa paratamatult satud sündmuste keskpunkti ja seda märgatakse võibolla rohkem kui dirigenditööd igapäevaselt harrastuskooride juures," teab Jürgenson öelda. "Viimased laulupeod on mulle palju kanda andnud ja loodetavasti olen ma sellest ka väärikalt välja tulnud. Kindlasti võtan seda tunnustust oma igapäevasele tööle ja olen selle eest äärmiselt tänulik ja õnnelik."

Heli sõnab, et pärast suurt rahvapidu harjutavad koorid ikka edasi ja vaatavad tulevikku. Heli on igapäevaselt tegev Laulupeo sihtasutuses, kus hakatakse valmistuma konkursiks uue ideekavandi ja peadirigendi leidmiseks XIII laulupeole. "Mind ootavad täna ka kaks kollektiivi: üks riigikantseleis ja teine Tallinna kammerkoor – olen oma kõige tavalisemate igapäevategevuste juures," naerab ta.