Prints AndrewFoto: EPA/Scanpix
Inimesed
28. jaanuar 2020, 12:15

Prints Andrew pole FBIga Epsteini juhtumis vähimatki koostööd teinud (1)

Ehkki Elizabeth II keskmine poeg prints Andrew lubas teha seoses Jeffrey Epsteini väidetava seksikaubandusvõrgustikuga USA võimudega koostööd, on tema senine panus olnud tühipaljas null.

New Yorgi lõunaringkonna peaprokurör Geoffrey Berman ütles esmaspäeval Epsteini Manhattani häärberi ees peetud pressikonverentsil, et Epsteini juhtumit uurivad agentuurid on prints Andrew'ga ühendust võtnud ning temalt usutlust palunud, kuid prints pole seni nõustunud seda andma.

USA miljardär vahistati mullu juulis ning talle esitati süüdistus tüdrukute kupeldamises. Noorimad ohvrid olnud 14astased. 66aastane Epstein leiti augustis oma kongist surnuna. Koroneri hinnangul oli tegu enesetapuga, ent kuna Epsteini tutvusringkonda on kuulnud äärmiselt mõjukaid mehi, ei vaibu kuuldused, et ärimees vaigistati enne kohtuprotsessi algust. 

Geoffrey Berman Epsteini maja ees. Foto: AP/Scanpix

The Guardiani andmeil ei sunnita prints Andrew'd tõenäoliselt tunnistusi andma ning on võimalik, et ta jätabki vastamata süüdistajate küsimustele tema ja Epsteini suhete kohta.

Viit väidetavat Epsteini ohvrit esindav USA tippadvokaat Lisa Bloom ütles BBC teatel, et tema kliendid on Yorki hertsogi koostöötõrksuse pärast raevus ja pettunud. 

59aastane prints taandus novembris kuninglike kohuste täitmisest. Sellele oli eelnenud BBC intervjuu, kus Andrew rääkis enda ja Epsteini sõprusest. Usutlust on laialdaselt kritiseeritud. Prints eitas ameeriklanna Virginia Giuffre'i väiteid, et Epstein sundis teda 17aastasena printsiga mitu korda seksuaalvahekorras olema.  Ometi ei suutnud kuninganna poeg oma intervjuus kahtlusi päriselt kummutada.

Prints on väitnud, et ei näinud Epsteini Florida, New Yorgi ega Kariibi mere saare kodus midagi, mis viitaks alaealiste tüdrukute seksuaalsele kuritarvitamisele.