Tanel ToomFoto: Teet Malsroos
Inimesed
28. jaanuar 2020, 11:05

TEENETEMÄRK 2020 | „Tõde ja õigus“ Tanel Toomile Oscarit ei toonud, kuid presidendi tunnustuse küll (1)

Tanel Toomi tuleb tänada selle eest, et ta tõi „Tõe ja õiguse“ ka nendeni, kes ei viitsi pakse ja tõsiseid raamatuid lugeda. Ja veel rohkem selle eest, et tänu temale on meie tüvilugu saanud tuntuks kogu maailmas. Oscari-võitu küll kahjuks ei tule, kuid Oscarite eelnimekirjagi pääsemine on tõeliselt vägev saavutus.
 

Pealegi on Toom juba esimene eestlasest Oscari-võitja. Kümme aastat tagasi sai tema Londoni National Film and Television Schooli magistritööna valminud lühifilm „The Cofession“ („Pihtimus“) Ameerika filmiakadeemialt parima välismaise tudengifilmi auhinna. Kõikvõimalikke muid väärikaid tunnustusi on 37aastasele režissöörile jagatud nii palju, et neid on varsti raske kokku lugeda. Nädalajagu päevi tagasi paigutas Ameerika meediaväljaanne Variety Toomi kümne silmapaistva eurooplase sekka. Toomi tugevuseks režissöörina on loo jutustamise ja selle tuuma väljatoomise oskus.

Aasta tagasi „Plekktrummi“ saates rääkis värskelt suurteosega maha saanud filmilavastaja, et on üles kasvanud Hollywoodi filme vaadates ning paratamatult on see ka tema jutustamisviisi mõjutanud – kõige tähtsam on haarav, vaatajale võimalikult laia emotsioonideskaalat pakkuv narratiiv, mis võiks loo lõppedes anda ka mõtlemisainet.

„Selleks, et suurt asja lahti rääkida, on vaja lugu,“ rääkis režissöör „Plekktrummis“. „Lugu, mis on kütkestav ja hoiab vaatajat või lugejat enda küljes ja viib teda läbi erinevate emotsioonide ning lõpuks avab ukse: mõtle ise edasi.“

Oma filmikeele kohta ütleb ta, et see on küll pigem läänelik, kus lool on väga oluline koht, kuid tunnetus ja atmosfäär on pigemini põhjaeuroopalik. „Veenides voolavad ju ikka Tarkovski ja Bergman, aga seda tänapäeva vaatajale söödavamas kastmes ning esituses,“ ütles ta intervjuus Põhjarannikule mullu märtsis.

Filmitegemist õppima sattus Toom – võib vist nii öelda – saatuse tahtel.

„See tee ei olnud mulle nii selge,“ tunnistas ta „Plekktrummis“. „Päris pikka aega enne keskkooli tahtsin näitlejaks saada, pärast seda meremeheks. Sest kõik poisid tahavad saada selleks, kes isa on. Keskkoolis võib noor inimene olla päris segaduses ja mitte teha asju südame järgi, vaid selle järgi, mis on kasulik. Aastal 2001, kui mina kooli lõpetasin, oli IT väga kuum sõna. Mul ei olnud kodus arvutitki ja matemaatika oli läbivalt 3+, aga mõtlesin, et kui kunagi on naine ja lapsed, on IT kasulik asi. Aga sinna ma sisse ei saanud.“ Ilmselgelt on see Eesti filminduse suur võit. Samal ajal oli Jüri Sillart avamas Tallinna ülikooli juures filmiõpet ning pusletükid liikusid õigesti paika.

Toomi tuntakse kui vargamäeandreselikult pühendunud töörügajat. Ja filmimees on ka tunnistanud, et natuke tunneb ta end selles oma kangelases ära küll. „Ma usun, et paljud inimesed tunnevad end Andreses ära, mina küll. Kui ma midagi teen, siis teen sajaprotsendiliselt. Kuni asi valmis ei ole, ei mahu mulle midagi muud pähe,“ on ta öelnud. Lähedastele jääb paraku selle võrra vähem aega. „Siis ma vabandangi, et saan oma asja valmis, siis on kõik – siis olen vaimselt ja emotsionaalselt oma lähedaste jaoks jälle olemas.“ Kuid elu uute projektidega tuleb jälle peale...

„Ma olen väga ka seda usku, et sa ei saa kedagi teist õnnelikuks teha enne, kui sa ise õnnelik oled,“ arutles ta „Plekktrummile“ antud intervjuus. „Film on osa minu elust. Kui ma ei saa teha seda sellisena, nagu ma tahan – ehk anda seda tehes kõik –, siis ma ei ole õnnelik.“ 

Sügiseks on Toomil valmimas ulmetriller „Gateway 6“, mille taga seisab suur rahvusvaheline meeskond. Ingliskeelset filmi võetakse üles Eestis ning peaosades on välismaised kuulsused (Bondi-tüdruk) Olga Kurylenko ja noor briti näitleja Leo Suter, kes kaasa teinud näiteks filmides „Maleficient“ ja „Music, War And Love“.

Sündis 1. novembril 1982.

Lõpetas 2001. aastal Tallinna prantsuse lütseumi.

Tanel Toom on õppinud Balti filmi- ja meediakoolis ning nimekas Euroopa filmikoolis National Film and Television School Inglismaal. Ta on kümne lühifilmi ja ühe täispika filmi autor.

Toomi lühifilm „Teine tulemine“ valiti 2008. aastal Veneetsia filmifestivali lühifilmide programmi.

Tema lühifilm „Pihtimus“ võitis 2010. aastal välismaise filmi kategoorias tudengifilmide Oscari.

„Tõde ja õigus“ on kõigi aegade vaadatuim Eesti film. Filmikriitikud nimetasid seda möödunud aasta parimaks linateoseks.

Toomi järgmine film kannab pealkirja „Gateway 6“ ja tegu on ingliskeelse ulmetrilleriga.

Toomi elukaaslane on laulja Maia Vahtramäe.