Lii TombergFoto: Erakogu
Liigume
26. jaanuar 2020, 23:02

Tai poksi trennis käiv Lii: poole aastaga olen muutunud energilisemaks ja tervemaks. Hea, et see muutub harjumuseks!

Kui Lii Tomberg tundis, et jõusaalitrenn on muutunud rutiinseks, hakkas ta vaatama uute võimaluste järele ja sattus Tai poksi trenni. Pool aastat hiljem tunneb noor naine, et on ta on heatujulisem, energilisem ja tervem.

Kui Liil tekkis tunne, et jõusaalitrenn on rutiinne, hakkas ta internetis otsima võimalusi kodulähedaseks treeninguks. Muuhulgas jõudis ta sedasi Kevin Renno võitlusspordi akadeemiani ning otsustas sinna minna tai poksi treenerite Andra Aho ja Astrid Johanna Grentsi juurde proovima.

Tervem ja rõõmsam

„Jäin sellega nii rahule, et teised alternatiivid kadusid kiiresti mõtteist ja otsus edasise hobi suhtes oli tehtud,” räägib 22-aastane Lii. Noor naine töötab Taani saatkonnas, kuid haub mõtet sügisest kehakultuuri õppima minna.

Ta tunneb, et pärast tai poksi treeningutega alustamist on tal igapäevaelus kergem toimetada, sest on enesekindlam. Pool aastat tai poksi treeninguid on ta muutunud heatujulisemaks, energilisemaks ja ka tervemaks. "Üldine enesetunne on paranenud," kinnitab ta.

Lii oli ka varem võitlusspordiga tegelenud ja teadis, et soovib keskmisest intensiivsemat treeningut. Ta tahtis leida ala, mida tehes areneks füüsiliselt, aga õpiks ka midagi, mis võiks elus kasuks tulla. Samuti otsis ta midagi, mis tooks istuvasse tööellu tasakaalu. Tai poksis ta kõik selle leidiski.

Lisaks arvab Lii, et tai poks on lisanud talle motivatsiooni treeninguteks. „Usun, et mitte ainult mina, vaid ka mu trennikaaslased pingutavad iga trenniga veidi rohkem, soovivad olla vastupidavamad ja tugevamad, püüdes teha iga kord kas või ühe kätekõverduse rohkem. Motivatsioonil on see hea omadus, et see muutub harjumuseks ja levib igasse eluvaldkonda. Iga uus päev on ju justkui trenn, milles tahaks olla veidi parem kui eile,” sõnab ta. Lii ise on poole aastaga märganud,  kuidas mingeid harjutusi on kergem teha, keha ei väsi nii kiiresti või hakkavad kombinatsioonid kiiremini välja tulema. "Tunda ja näha oma saavutusi ning saada kehalt head tagasisidet on hindamatu väärtus,” lausub Lii.

Paraneb ka vaimne vastupidavus

Kuna ta on tegelenud mitme väga erineva spordialaga, oskab ta öelda, et iga spordiala on omamoodi kasulik, keskendudes mõnele kindlale lihasgrupile, kehaosale või konkreetsete oskuste õppele. „Tai poksi võlu seisneb minu jaoks selles, et see võimaldab väga mitmekülgset arengut. Paranevad paljud füüsilised funktsioonid: tasakaal, reaktsioon, kiirus ja koordinatsioon. Trenni ajal on töösse kaasatud mitmed lihasgrupid korraga, sest keha on pidevas liikumises,” kirjeldab Lii.

Tänu trenni intensiivsusele areneb peale füüsilise ka vaimne vastupidavus. Lisaks on uusi löögitehnikaid ja kombinatsioone õppides mõte alati töös, trenn on huvitav ja rutiinivaba. „Mõne spordialaga tegeledes soovib inimene väga kiiresti näha ja tunda arengut. Tai poks aitab päris kiiresti eesmärke saavutada, sest iga järgmise trenniga tunned end veidi tugevamana ja vastupidavamana,” ütleb Lii.