Annabella Sciorra 23. jaanuari Harvey Weinsteini vägistamisprotsessil.Foto: AP/Scanpix
Inimesed
24. jaanuar 2020, 10:59

„Sopranode“ näitlejatar kirjeldas kohtus, kuidas Weinstein teda vägistas (17)

„Sopranode“ näitlejanna Annabella Sciorra rääkis neljapäeval New Yorgi kohtu ees pisaratega võideldes ööst, mil filmiprodutsent Harvey Weinstein ta vägistas.  „Ma ei jaksanud enam vastu hakata, sest ta hoidis mu käsi kõvasti paigal.“

59aastane Sciorra kirjeldas USA väljaannete New York Times, Time ja Hollywood Reporter teatel lämbuval häälel ja pisaratega võideldes, kuidas Weinstein (67) 1990. aastate algul ühtel ööl tema Manhattani korterisse tungis ning ta voodisse pikali surus. „Kui püüdsin teda eemale lükata - peksin teda käte ja jalgadega -, võttis mu käed ja pani need mu pea kohale ning hoidis mind kinni, ja ta ronis mulle peale ja vägistas mu,“ rääkis näitlejanna vandekohtule.

„Ta pani oma suguti mu tuppe. Ta oli minuga vahekorras, samal ajal püüdsin vastu hakata, aga ma ei jaksanud enam, sest ta hoidis mu käsi kõvasti paigal.“

Weinstein olevat Sciorra öösärgile ejakuleerinud ja kiidelnud: „Mul on perfektne ajastus.“ Siis asus produtsent näitlejannale suuseksi tegema, öeldes eelnevalt: „See on nüüd sulle.“

Sciorra ütles kohtus, et selleks ajaks polnud tal enam võitlusvaimu alles. „Ütlesin: „Ei, ei.“ Aga tol hetkel polnud ma enam eriti millekski võimeline.“ Näitlejanna hakkas enda sõnul üle kogu keha värisema. „See oli väga tavatu. Ma ei saanud aru, mis toimub. See oli nagu mingi krambihoog.“

Weinsteini kaitsetiimi juht Donna Rotunno seadis Sciorra väited kahtluse alla - ta pidas kahtlaseks, et näitlejanna ei mäleta väidetava seksuaalrünnaku täpset aastat või kuud. Sciorra kaitses end, öeldes, et on kindel: intsident leidis aset 1993. aasta viimastel või 1994. aasta esimestel kuudel. Kaitseadvokaat nõudis ka, miks polnud Sciorra oma korterist põgenenud, kui Weinstein tema öösärgist kinni krahmas ja polnud enam kahtlust, mis plaanid tal on. "Ta oli liiga suurt kasvu," põhjendas näitlejanna. Prokuröride väitel kaalus umbes 180 cm pikkune Weinstein toona ligi 140 kilo. Sciorral on pikkust vaid 157 cm.

Kaitseadvokaat uuris veel, kas Sciorra ikka oli voodis kõigest väest võidelnud, näiteks Weinsteini nägu küünistanud. Küünistamist näitlejanna ei mäletanud. "Kas te talle sõrmi silmadesse torgata üritasite?" - "Ei."

Hakkas jooma ja end lõikuma

Paar nädalat hiljem Weinsteini restoranis nähes oli Sciorra talle juhtunut meelde tuletanud. „See jääb meie kahe vahele,“ olnud produtsendi sõnad.

Sciorra möönis, et polnud vägistamisest politseisse teatanud. „Olin segaduses,“ põhjendas ta oma käitumist.

Näitlejanna kinnitusel jättis vägistamine talle sügavad hingehaavad. Ta hakkas jooma ja end noaga lõikuma. Kord veristas Sciorra oma käelabasid ja sõrmi ning määris verd valgele seinale. Varasemas intervjuus on ta rääkinud, et pärast vägistamist hakkasid tema tööpakkumised kokku kuivama - ta peab seda Weinsteini kätetööks. Karjääri kahjustamist on produtsendile ette heitnud ka mitmed teised naisnäitlejad, kes olid tema lähenemiskatseid tõrjunud, näiteks Mira Sorvino ja Ashley Judd. 

Sciorra süüdistas Weinsteini seksuaalründes esmakordselt 2017. aastal ajakirja New Yorkeri paljastusartiklis. Ajakirja People andmeil on kohtus oodata ka näitlejannade Ashley Juddi, Rose McGowani, Gwyneth Paltrow', Angelina Jolie, Jennifer Anistoni ja Daryl Hannah' tunnistusi.