Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti
24. jaanuar 2020, 00:13

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas torm niitis maha vabrikukorstna (4)

„Katastroof Tartu klaasivabrikus. Torm paiskas 24 meetri kõrguse korstna vabrikuhoonele. Hoone katus purunes kohati pilbasteks. Kuus töölist jäi rusude alla,“ kirjutab Postimees rängast õnnetusest 1935. aasta 24. jaanuari pärastlõunal. Hommikust saati vali tuul oli selleks ajaks tormiks paisunud. 

Tehase korsten oli telliskividest laotud ja raudlattidega kokku tõmmatud massiivne neljakandiline torn. Hiljem selgus uurimisel, et see oli palju kõrgemaks ehitatud, kui projekt ette nägi. Pikendus oli tehtud paar nädalat enne õnnetust, sest ajutise loaga tegutsenud vabriku omanik seletanud: muidu ei tõmba hästi.

Õnnetushetkel oli klaasisulatusruumis 12-13 inimest. Osa neist suutis korstna poolt hirmsat raginat kuuldes kõrvalruumi põgeneda, teised jäid varingu alla. „Kostis haavatute oigeid ja valukarjatusi. Mõned, kes olid kergemalt vigastada saanud, suutsid end ise rusude alt välja kangutada. Paari meest tuli rusude alt otsida koos tuletõrje lendsalga meestega,“ kirjeldab üks vigastamatult pääsenud tööline. Rõõm oli suur, kui rusude alt tuli välja ühe mehe jalg. Peagi tuli aga kurvastada, sest 24aastane tööline oli surnuks lömastatud. Ta pidi tegelikult alles õhtul tööle hakkama. Üks klaasipuhuja oli jäänud haigeks ja juhuslikult kohal olnud mees käsutati ametisse.

Üks tööline sai silmapilkselt surma, viis said vigastada. Üks neist suri järgmisel päeval haiglas.