PÜHENDUS SÕBRALE:  Leonhard Lapin pühendas Eesti muusika- ja teatriakadeemias avatud maali „Talve murdumine – Lembit Ulfsakile“ armastatud näitlejale ja oma sõbrale Lembit Ulfsakile.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
22. märts 2022, 09:04

22. märtsil möödub Lembit Ulfsaki surmast viis aastat. Õhtuleht taasavaldab tema mälestuseks artikli, mis ilmus esmakordselt 21.01.2020.

ÕL ARHIIV | ULFSAKI SÕBER LEONHARD LAPIN: minu alateadvus justkui teadis, mis Lembituga juhtus, see maal sündis samal päeval, kui ta suri

„Teos „Talve murdumine – Lembit Ulfsakile“ sündis väga kummalisel moel. Võib öelda, et selle maalimise käigus minu alateadvus justkui teadis, mis Lembituga juhtus, kuigi ma tema haigusest ei teadnud,“ rääkis Õhtulehele kunstnik Leonhard Lapin,  kelle maal avati pidulikult Eesti muusika- ja teatriakadeemia (EMTA) kontserdi- ja teatrimaja teise korruse fuajees. Leonhard Lapin kinkis teose EMTA-le ning pühendas selle armastatud näitleja ja oma sõbra Lembit Ulfsaki (1947–2017) mälestusele.

„Maalisin ühel päeval küllalti sünge pildi, kuigi samas oli selles ka talve murdumise moment ja näha kevade esimesi värve. See oli väga väike maal, tegin ta valmis ja järgmisel päeval sain teada, et just selle maalimise päeval Lembit suri,“ meenutas Lapin (72) Õhtulehele. „Sellepärast tegin ma sellest maalist otsekohe suurema variandi, kuna tundsin et selle esimene, väiksem variant, ei olnud pelgalt formaalne kunstiteos, vaid oli otseselt seotud Lembitu lahkumisega. See seisis mul ateljees kui kunstiteos, kuni mul turgatas pähe, et ma kingiks selle hoopis Eesti muusika- ja teatriakadeemiale kontserdi ja teatrimaja valmimise puhul, sest Lembit oli ju teatrikooli kasvandik ja sajandi näitleja. Ütleme nii, et see teos ei ole üldse formaalne, vaid on sündinud ikkagi südamest,“ ütles Lapin.

Edasi lugemiseks: