Foto: Tiit Tamme
Eesti
23. jaanuar 2020, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas surmarüütlite ordumeister vangi saadeti

Töötu kondiiter Karl pressis surma ähvardusel Tallinna jõukamatelt kodanikelt raha, kirjutab Kaja 23. jaanuaril 1934.

Karl oli saatnud 17 jõukamale inimesele kirja, milles nõudis, et nood paneksid suure summa raha ühte või teise telefonikappi. Näiteks avas Helene Lutz kogemata kombel abikaasa nimele toodud kirja ja leidis sellest sedeli, milles nõuti, et mees paneks ümbrikusse 100 krooni ja viiks selle teatud kellaajaks Nunne ja Suur-Kloostri tänavate nurgal seisvasse telefonikappi. Ümbrik tuli pressida telefoniaparaadi ja kapiseina vahele. „Muidu saate kehasse paar nikkelkuuli!“ ähvardas kirjutaja, kes oli oma sedeli allkirjastanud: „Surmarüütlite ordumeister Kuuli.“

Helene tõttas kriminaalpolitseisse. Telefonikappi pandi kiri, milles päriti, kas rahanõudmine on mingi nali. Ühtlasi asetati aparaadi juurde signaalkell, mis pidi tärisedes kapi lähedal olnud valvet alarmeerima.

Hommikul kell 6.58 andiski kell endast märku. Karl peeti kinni. Ta kinnitas, et võttis ümbriku kätte puhtalt uudishimust ja ei tea mingitest ähvardustest ega rahanõudmistest midagi. Eksperdid tõestasid siiski, et kõik politseisse toodud väljapressimiskirjad olid tema käega kirjutatud. 

Kaja oletab, et tegelikult võis mõni väljapressitu Karlile siiski raha anda. Egas ta muidu oleks surmarüütlite tegevust laiendanud. Kohus mõistis noormehe kuueks aastaks sunnitööle.