Video: Märt Niidassoo, Tatjana Iljina, Martin Ahven
Saund
23. jaanuar 2020, 00:01

Õhtuleht on tänavu „Eesti laulu“ ametlik meediapartner ning toob iga päev teieni üht poolfinalisti tutvustava loo ja tema laulu sõnumi kehakeeles.

KEHAKEELEVIDEO | „Eesti laul“ | Uudo Sepp: tunnen, et see on esimene minulik laul

Tänavu astub esimest korda „Eesti laulul“ üles ka Uudo Sepp, kes esitab Andrei Zevakini kirjutatud lugu „I'm Sorry. I Messed Up“. „See on väga emotsionaalselt kirja pandud lugu. Kui seda esimest korda kuulasin, siis mõistsin, et olen ka ise sarnastes olukordades olnud ja seetõttu suhestungi selle lauluga nii hästi,“ ütleb Uudo.

Miks te otsustasite „Eesti laulul“ osaleda?

Uudo: „Eesti laulul“ osalemine on olnud minu pikaajaline unistus. See, et ma Andreiga osalen, tuli nagu välk selgest taevast. Kuid olen tohutult õnnelik, et ma temaga ühendust võtsin, et midagi sellist teha.

Andrei: „Eesti laul“ on suurim muusikaüritus Eestis ja hea võimalus, et oma muusikat tutvustada. Kui eelmisel aastal mõtlesin, et tahan lihtsalt „Eesti laulust“ osa võtta, siis sel aastal tahtsin rohkem loo pärast. Kõige tähtsam polegi see melu, vaid et lugu tähendab mulle nii palju. Mul tekkis võimalus see lugu sinna Uudoga saata ja mõtlesin, et miks mitte.

Kuidas võistluslugu sündis?

Andrei: Kirjutasin selle 2018. aasta augustis umbes poole tunniga. See on vabanduslaul sellele inimesele, kes tol hetkel mu elus oli. Ma ei olnud päris mina ise ja ei käitunud võib-olla kõige paremini ning jätsin kõik lahtiseks. See lugu räägibki, kuidas ma mingil määral kahetsen, mis juhtus ja kuidas ma käitusin.

Uudo: See on esimene minulik laul. Olen alati tahtnud sellist laulu teha, aga ma ei ole seda osanud veel enda sõnadega kirja panna.

Andrei: See oligi lahe, et Uudo sai sõnumist aru. Kui ta poleks end selle situatsiooniga samastanud, ei tekiks ka seda sidet ja lava peal esitades ei oleks õiget tunnet.

Kui saite teada, et olete poolfinaali pääsenud, siis mis emotsioonid teil olid?

Andrei: Uudo oli nii sahker-mahker. Saatsime loo ära ja enne poolfinalistide avaldamist me ei rääkinud. Meie pääsesime edasi teisel päeval ja sama päeva hommikul kirjutas mulle Uudo järsku, et ei tea, kas saab edasi, mul on veider tunne. Siis ta kandis mulle osalemistasu üle ja hakkas mind Instagramis jälgima. Mõtlesin, et väga veider, eelmisel õhtul ta mulle küll ei kirjutanud. Uudo veel küsis, kas mingi ühisvaatamine ka toimub, sest mina vaatasin esimesel päeval „Ringvaadet“ koos Sissiga.

Kui saates oli 23 poolfinalisti selgunud, lükkasin juba läpaka eemale ja hakkasin projekte üles laadima. Siis öeldi järsku Uudo nimi. Minu reaktsioon ei olnud, et jess, ma saan „Eesti laulule“, vaid pigem, et see lugu pääses sinna ja terve Eesti kuuleb seda.

Uudo: Tegelikult ma sain alles teisel päeval teada, et edasipääsejad avalikustatakse „Ringvaates“. Nägin kellegi Instagrami story’st, et poolfinaliste avalikustatakse ja mõtlesin, et järelikult meie siis ei saanud edasi. Kuid siis nägin, et samal õhtul avalikustatakse veel.

Kui see lugu välja öeldi, helistasid ema ja vanaema ning soovisid õnne, siis helistasin kohe Andreile, saime kokku ja rääkisime. Ma pole ju kunagi „Eesti laulul“ osalenud ega sinna midagi saatnud.

Mis on teie laulu tugevus?

Andrei: See on lihtne, minimalistlik ja südamlik. Kui võrdlen eelmise aastaga (Andrei osales eelmisel aastal „Eesti laulul“ Emily J. ja xtra basic’uga – T.J.), siis see oli EDM-ilik raadiolugu, seal oli koreograafia jne. Tänavu on täiesti teistmoodi. Pakkusin seda Uudole, sest ma juba kujutasin ette tema häält ja see ongi täpselt tema jaoks.

Uudo: Ma saan seda otse südamest laulda. See laul on üks esimesi, mille puhul ma tunnen, et ma tõesti tahan seda laulda, see tuleb südamest.

Mis laval näha saab?

Andrei: Nagu ka ütlesin, on laul minimalistlik ja väga palju laval toimuma ei hakka. Tahame luua õhkkonna, kus inimene jääbki Uudot vaatama ja kuulama.

Uudo: Üritame luua hästi intiimse keskkonna, et inimene saaks ennast selle looga seostada ja mõelda mineviku olukordadele ning võib-olla leida julgus, et vabandada asjade pärast, mis on halvasti läinud ja suhteid parandada.

Uudo, kas sa oled juba mõelnud ka sellele, et võib-olla peadki Eurovisionile minema?

Uudo: Kindlasti. Lähen sama tundega nii „Eesti laulule“ kui ka Eurovisionile – tahan jagada inimestega seda emotsiooni ja öelda, et alati on võimalik vabandada.

Kui sa juba võistlusest osa võtad, on sellel ka tagajärjed, millega arvestada. Eurovisioni laval esineda on kindlasti üks mu unistusi.

Mis arvate, mis toob Eurovisionil võidu?

Uudo: Kindlasti on seal hästi palju poliitikat. Meie põhimõte on pigem tuua laul inimestele lähedale.

Andrei: Kõik oleneb ka aastast ning milline poliitiline olukord on. Arvan, et lõpuks loeb erilisus - kas loo või inimese. Eelmisel aastal võitis ju rahulikum lugu, enne seda Iisrael, mis oli rõõmsam ning enne teda veel Salvador Sobral. Kõik oleneb, kes võistlevad ja kellel kui eriline lugu on.

Sellel aastal andis Õhtuleht kõigile „Eesti laulu“ 24 poolfinalistile ülesande esitada oma võistluslugu kehakeeles. Vaata kehakeelevideot!