Terry Jones 2012. aastal.Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
22. jaanuar 2020, 14:59

Suri Monty Pythoni täht Terry Jones (4)

77 aasta vanuses on meie seast lahkunud maailmakuulsa Briti koomikuterühmituse Monty Python asutajaliige Terry Jones.

"Teatame sügava kurbusega oma armastatud abikaasa ja isa Terry Jonesi surmast," vahendab BBC omaste avaldust. "Terry lahkus siit ilmast 21. jaanuari õhtul 77 aasta vanuses ja tema kõrval oli ta abikaasa Anna Soderstrom."

Pere sõnul oli kolme lapse isa Terry pidanud kaua, kuid ääretult vapralt ja heatujuliselt võitlust dementsuse haruldase vormi FTD ehk frontotemporaalse dementsusega. Selle märgatavaim sümptom on keeleoskuse hääbumine. "Oleme kaotanud heasüdamliku, vaimuka, sooja, loomingulise ja tõeliselt hella mehe, kelle kompromissitu isepäisus, väsimatu taip ja erakordne huumorimeel on toonud kuue aastakümne jooksul rõõmu miljonitele inimestele."

Jonesi esindaja oli tema haigusest teatanud 2016. aasta sügisel, andes ühtlasi teada, et koomik ei anna enam intervjuusid. Selgus, et mäluhäired olid Terryl olnud juba pikemat aega. 2014. aastal kasutas ta Monty Pythoni comeback'i lavasõudes spikrite abi. Alzheimeri tõbe Terryl ei tuvastatud, kuid tütar Sally sõnul rääkis isa ühistel õhtusöökidel aina vähem. Ometi oli Terry varem armastanud vestlust juhtida.

2015. aasta septembris diagnoositi Terryl frontotemporaalne dementsus.

Jonesi kolleeg Michael Palin, kes on tema kodus sagedane külaline, rääkis 2017. aastal The Guardianile, et Terry reageeris diagnoosile üllatavalt. “Ta võttis seda nagu muuseas ning peatas tänaval inimesi kinni ja ütles: “Teate, mul on dementsus. Mu otsmikusagar on minekut teinud. Ta teadis täpselt, mis tal viga on, ja tahtis seda teadmist jagada – sest Terry kord juba on selline.”

Jonesi panus dialoogi piirdus selleks ajaks vaid paari sõnaga, mis tavaliselt väljendasid nõustumist kaaskõnelejaga. Muidu aga nägi legendaarne naljamees endiselt hea välja, armastas pikki jalutuskäike ning õlut ja veini rüübata ja vaatas alailma vanu filme, nagu näiteks “Džässis ainult tüdrukud”, kirjutas Briti leht toona. 

2018. aastal avaldas kaas-Python Terry Gilliam The Suni intervjuus kurvastust, et Terry ei tunne vanu sõpru enam ära. "Ta viibib omaenda maailmas." Gilliam oli näinud Jonesi pargis jalutamas. "Raske on, sest Terry ei tunne mind enam ära. Ta on mulle väga armas ja lähedane sõber. Vaatan talle otsa ja mulle tundub, et ta ei tunne mind ära." Gillian toonitas, et vana sõber on siiski heas tujus. "Ma lihtsalt igatsen teda. See puudutab mu südant."

Monty Pythoni kuuest liikmest on nüüd alles neli: lisaks Gilliamile ja Palinile John Cleese ja Eric Idle. Graham Chapman suri 1989. aastal 48 aasta vanuses vähki.