Tanel Tuuleveski aastal 2015 Mount Everesti vallutamas. Foto: Andras Kaasik
Tele
22. jaanuar 2020, 13:06

VIDEO | Suuskadel eestlane läbis lumekõrbes külma ja väsimust trotsides pea tuhat kilomeetrit (13)

Antarktikas pea tuhat kilomeetrit suuskadel läbinud polaarmatkaja Tanel Tuuleveski pidas "Pealtnägija" palvel videopäevikut. Kõige raskem osa matka juures oli võitlus koduigatsusega.

Esialgu naljaks peetud retk sai reaalsemaks, kui Tanel läbis soojendusmatkaks suuskadel Kanadas 400 kilomeetrit ning rändas ka Norras ja Teravmägedel. 

Üks asi on tugev vaim ja füüsis, aga teine, et tuleb kohaneda 10 kuni 40 miinuskraadiga. Enne matka plaanis Tanel 10 kilo kaalus juurde võtta, et oleks mida kaotada. "See oli plaan jah, et kümme kilo võiks ekstra olla. Seda on siis hea seal põletada," selgitas Tuuleveski, et kuna päevas kulutab ta umbes 6000 kuni 7000 kilokalorit, siis ei jõua ta seda piisavalt tagasi tarbida.

Novembri lõpus asuski mees teele. Loodus on seal kui kuumaastik ja päike ei lähe sel aastaajal kunagi looja. Esimesel päeval suusatas ta kolm tundi ehk umbes üheksa kilomeetrit. Iga päevaga suutis Tanel aina rohkem liikuda ning lõpuks jaksas ta juba üheksa tundi järjest jalgel püsida. 

"Lapsed panid kodust kaasa kaarte ja joonistusi: "Palju õnne issi! Herta, Helga, Hele ja Albert." Albert on meie kass. See on ilus kaart. Kodu igatsen küll juba. See on kõige raskem olnud siin tegelikult," tunnistas mees oma videopäevikus.

Ihuhädade tegemine seal külmas on omaette kunst: "Eks sellega tuleb ka tekitada mingi rutiin ja omad nõksud kiirelt, kuidas ja millal ära teha." Taneli jaoks oli näiteks sobiv aeg hommikul.

45 päevaks plaanitud teekonna läbis polaarrändur ilma puhkepäevadeta ning kümme päeva kiiremini ehk 35 päevaga.