Saund
29. jaanuar 2020, 00:01

Õhtuleht on tänavu „Eesti laulu“ ametlik meediapartner ning toob iga päev teieni üht poolfinalisti tutvustava loo ja tema laulu sõnumi kehakeeles.

KEHAKEELEVIDEO | „Eesti laul“ | Stefan: lugu on sündinud igatsusest Armeenia järele (1)

„Otsus tuli viimasel hetkel, sest algselt me ei plaaninud „Eesti laulule“ minna,“ räägib laulja Stefan Airapetjan, kelle lugu „By My Side“ on valitud „Eesti laulu“ 24 poolfinalisti hulka. Lugu kirjutades mõjutas teda ka see, et ta tundis suurt puudust Armeeniast, kus on tema juured.

Stefan räägib, et paljud lood kirjutatakse valmis ja siis nad jäävad seisma ja oma aega ootama. Nii juhtus ka selle looga. „Kui minu mänedžer seda kuulis, siis ta leidis, et see sobiks suurele lavale,“ räägib Stefan, et kaalus seda mõtet, aga arvas, et sellel aastal ei peaks  „Eesti laulust“ osa võtma. Et see oleks ehk naljakas, kui osaleda samal võistlusel kolm aastat järjest.

Stefani tüdruksõbra Viktoria ema oli aga arvanud, et tähelepanu saamine ei ole sugugi halb. „Vastupidi, see näitab, et sa oled võimeline kirjutama nii häid lugusid, et suudad „Eesti laulule“ pääseda mitu korda järjest,“ meenutab Stefan naise sõnu.

Otsustavat rolli mängis telefonikõne, mille Stefan sai vahetult enne „Eesti laulu“ tähtaja kukkumist: „Mulle helistas sõbranna, kelle noormees on Eestis, aga ta ise peab olema mujal. See läks nii kokku selle laulu mõttega. Mõtlesin, et kui see ei ole märk, siis ma ei tea, mis on.“ Stefan otsustaski saata selle loo võistlusele.

Edasipääsust poolfinaali sai Stefan teada üsna lõbusal moel: samal päeval, kui poolfinaliste avalikustati saates „Ringvaade“, tutvustas ta seal uut singlit „We´ll Be Fine“. Korraga tuli aga kohale „Eesti laulu“ produtsent Tomi Rahula. „Küsis, kas ma tean, miks ta siin on. Aimasin seda, aga loomulikult oli see suur üllatus ja mul oli hea meel,“ meenutab Stefan, kes ei osanud edasipääsu nii kindlalt oodata.

Võistluslugu sündis ühe päevaga

Lugu „By My Side“ valmis vaid päevaga. „Mäletan, et olime Karl-Anderi (muusik, produtsent ja loo kaasautor Karl-Ander Reismann – toim.) pool. Mängisin kitarri ja ümisesin mingit viisi. Tema sõi makarone ja läks siis arvuti taha. Tinistasin edasi ja laulsin sama viisi. Mingil hetkel ta karjus mulle, et „Kuule, tule nüüd siia mikrofoni juurde ja laula sedasama uuesti.““

Stefan räägib, et loo sõnad kirjutas ta just sellele mõeldes, kui inimesed on teineteisest kaugel ja tunnevad puudust. „Minu puhul ka see, et tundsin Armeeniast nii suurt puudust. Ma ei ole oma vanaema ja vanaisa näinud seitse-kaheksa aastat. Kõik minu sugulased on seal. Mõtlesin lugu kirjutades selle peale, kui tahad kellegagi väga koos olla, aga ei saa, kuna ta on sinust nii kaugel. Sa ei saa sellega midagi ette võtta.“

Stefan meenutab tuttavaga juhtunut: „Tema pere kolis Ameerikasse, aga tema ei saanud sinna. Nad kõik läksid sinna, aga mingil ajal ta saadeti riigist välja. Elus on olukordi, kui ei saa midagi teha.“

Stefani vanematega on samuti nii, et isa peab Viljandis armeenia toite pakkuvat söögikohta, ema aga elab ja õpib Tallinnas, juba kolm aastat. „Nad on ikka koos, aga näevad teineteist korra nädalas, kui sedagi. See, mida inimesed tunnevad, on nii valus. Mina veedan oma tüdruksõbraga pidevalt koos aega. Ma tunnen, et ei saa ilma temata nii kaua olla,“ räägib Stefan.

Kujutleb end Eurovisioni laval

Stefan näeb end selle looga väga selgelt Eurovisioni laval Eestit esindamas. „See võib olla väga äge kogemus,“ usub ta. „Tunnen, et ma suudan võita, aga kunagi ei tea, kuidas läheb. Peaasi, et ma iseennast hästi tunnen. Kui olen endas kindel, siis on kõik hästi. Võit on aga teiste otsustada.“

Sellel aastal lubab ta anda endast maksimumi: „Sellest tuleb selline sõu, et inimestel juba igav ei hakka."

"Kuna Eestis lähevad ingliskeelsed laulud raskesti käima, siis on „Eesti laul“ üks parimaid võimalusi reklaamida oma ingliskeelset muusikat,“ leiab Stefan, kuigi otseselt selle eesmärgiga ta konkursist osa ei võta. „„By My Side“ on suure lava lugu, kus ma saan oma häält näidata. Loomulikult tahaksin võita, aga ma ei hakka endale sellist pinget panema. Loodan, et inimestele läheb hinge see, mida ma teen.“

Sellel aastal andis Õhtuleht kõigile „Eesti laulu“ 24 poolfinalistile ülesande esitada oma võistluslugu kehakeeles. Vaata kehakeelevideot!