Saund
27. jaanuar 2020, 00:01

Õhtuleht on tänavu „Eesti laulu“ ametlik meediapartner ning toob iga päev teieni üht poolfinalisti tutvustava loo ja tema laulu sõnumi kehakeeles.

KEHAKEELEVIDEO | „Eesti laul“ | Jaagup Tuisk: võistluslaul valmis mu elu kõige raskemal ajal

„Kirjutasin oma loo juba eelmise aasta veebruaris. Täiesti iseenda jaoks ja inimesele, kellest see on kirjutatud,“ tunnistab „Eesti laulu“ karussellil osalev 18aastane muusik Jaagup Tuisk. „Tänu jumalale, et mul oli, kuhu oma emotsioonid valada.“

Paljud eestlased teavad Jaagupit saate „Eesti otsib superstaari“ seitsmendast hooajast. „Eesti laulu“ võistlustules on ta omakirjutatud looga „Beautiful Lie“, mis sündis noormehe sõnul ta elu kõige raskemal perioodil.

„See lugu meeldis mulle juba alguses väga, aga tundus pigem nišikas kui tavaline raadiohitt,“ räägib Jaagup. Teda üllatas, kui ka sõbrad, kes muidu kuulavad raadios mängitavat peavoolumuusikat, andsid loo kohta positiivset tagasisidet. „Ei oleks oodanud, see tundub nii teistsugune lugu,“ imestab nooruk.

Ei hellitanud lootusi

„Beautiful Lie“ valmis aasta tagasi. „See oli minu elus väga raske periood. Artisti jaoks tähendab see muidugi viljakat perioodi,“ naerab Jaagup. „Tänu jumalale, et mul oli muusika, kuhu sain kõik oma emotsioonid valada. Muidu oleksin võinud plahvatada! Panin selle loo sisse ausa emotsiooni. Just see mind kõige rohkem muusika ja lugude puhul puudutabki: kui tunned ära ausa ja filtreerimata emotsiooni, mis tuleb südamest,“ sõnab artist. 

Jaagupi sõnul sünnivad parimad lood just sel ajal, kui on, millest kirjutada. „Iga kord siiamaani see puudutab mind. Muusika võib viia sind ajas tagasi: inimesed seostavad kindlaid mälestusi mingite lugudega. Aju töötab selles mõttes müstiliselt. See lugu puudutab iga kord ka nendest haavatavatest kohtadest,“ räägib Jaagup. 

Jaagup Tuisk Foto: Martin Ahven

„Beautiful Lie“ ei olnud esialgu küll võistlusele mõeldud, aga Jaagupi sõber heitis õhku küsimuse, miks mitte proovida. „Ma ei teadnud, kas see lugu žüriile meeldib. Seega olin null-ootustega,“ lausub ta.

Jaagup on loo ka ise salvestanud ja miksinud, mis on ühe noore muusiku kohta kindlasti märkimisväärne. „Kirjutasin selle enda kodustuudios süntesaatori peal ja salvestasin kõik vokaalid ise. Võib-olla sellepärast tunnen selle looga lähedust.“ 

Loo teeb Jaagupi sõnul eriliseks ka asjaolu, et ta ei järginud selle struktuuri puhul ühtegi nn tavareeglit. „Mulle meeldib, et seal on palju ootamatusi.“ Suur tähtsus on taustavokaalidel, milleks Jaagup on kasutanud nii arvutiprogramme kui ka ehtsaid gospelilauljaid. „Teadsin kohe, et tahan sinna võimsat gospelit, seda õiget asja,“ naerab Jaagup, kelle tellimusel salvestasid soovitud vokaalid Ameerikas elavad gospelilauljad. „See andis õige tunde.“

„Eesti laulu“ poolfinalistide avalikustamist jälgis Jaagup telerist nii, et pilt oli reaalajast kümme sekundit taga. Ta oli üllatunud, kui sõbrad juba õnnitlusi jagasid. „Ma ei olnud veel selle kohani jõudnud,“ naerab ta, „aga see oli ikkagi väga suur üllatus.“

Tantsimine on veres

Laulule loodud videos võib Jaagupit näha ka tantsimas. Muusik räägib, et on tantsimist kogu elu armastanud ja tegelnud nii võistlus- kui ka hiphoptantsuga. „Olen terve elu tantsinud ja see on mul veres,“ sõnab ta. Muusikavideo loomise ajal oli Jaagupil kindel visioon: „Kuna lugu on nii alternatiivne, mõtlesin, et videosse on vaja nüüdisaegset tantsu. Küsisin linna pealt, kes on parim, ja jõudsin Janette Norkkoni.“

Muusikavideo tegemiseks ei olnud „Eesti laulu“ poolfinalistidele jäetud sugugi palju aega. „Veel nädal enne võtteid tegime iga päev kolmetunniseid proove. Oleme kõik perfektsionistid, mingit s...a pole mõtet toota,“ ütleb ta.

Jaagup kinnitab, et on loomulikult mõelnud end ka Eurovisioni lavale. „Muidugi oleks see suur au, aga teisalt tohutu vastutus – sa esindad tervet Eesti riiki.“ Tema sõnul on „Eesti laul“ kindlasti üks kohalikke muusikaelu tippsündmusi. „Artistidele on see väga hea hüppelaud. Eestlasi ikkagi huvitab, kelle nad saadavad riiki esindama. See näitab meie riiki, annet ja rahvast,“ sõnab noor muusik. 

Sellel aastal andis Õhtuleht kõigile „Eesti laulu“ 24 poolfinalistile ülesande esitada oma võistluslugu kehakeeles. Vaata kehakeelevideot!