Foto: Teet Malsroos
Eesti
22. jaanuar 2020, 00:15

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kirikuõpetaja orjatüdruku kaasaks võttis (10)

Kui päris täpne olla, siis juba paar aastat enne Saaremaal puhkenud skandaali oli otsustatud pärisorjusele lõpp teha. Otsus polnud aga veel jõustunud.

Pöide kirikuõpetaja Wilhelm Agthe kuulutas sellest hoolimata 1820. aasta suvistepühade ajal kantslist, et tahab abielluda Vana-Mardi talutütre Annaga, kes pastoraadis teenis. See äratas saare kõrgseltskonnas enneolematu pahameele. Kõik 12 kohalikku kirikuõpetajat keeldusid Wilhelmit ja Annat paari panemast, kuigi tüdruk oskas lugeda ja kirjutada. Konsistoorium märkis koguni, et Anna olevat paheline, kahtlase kuulsusega ja sundis Agthet, et too neiu viivitamatult kirikumõisast minema saadaks. Uuemõisa rentnik von Nolcken kärkis, et neiu kui pärisori tuleb kohe talle tagastada. Ka sillakohtust ähvardati, et Anna viiakse vägisi ära ja ta langeb nuhtluse alla. 

Agthe teatas konsistooriumile, et teda toetab 5000-liikmeline eestlastest kogudus. Sakslaste koguduse kaheksa perekonda võivat aga mõnes teises kirikus jumalateenistusel käia. Konsistoorium tegi nüüd Vene haridusministrile ettepaneku tagandada Agthe aastaks kirikuõpetajaülesannetest. Minister lasi otsustada kindralkuberneril, kes teatas, et ükski seadus sellist abiellumist ei keela. 

Nii saigi Wilhelmist ja Annast paar. Neil sündis kuus last. Wilhelm tõsteti 1839. aastal aadliseisusesse kui von Agthe.