"Kättemaksukontori" originaalkolmik: Marion (Kadri Rämmeld), Frida (Marta Vaarik) ja Häidi (Elina Purde).Foto: TV3
Tele
20. jaanuar 2020, 16:02

KOMÖÖDIAS KÄTTEMAKSUKONTORS: lätlased teevad eesti krimisarjast oma versiooni (12)

Eestis juba pea 11 aastat jooksnud krimikomöödiasari “Kättemaksukontor” jõuab varsti ka Läti televaatajateni. Lõunanaabrid ostsid “Kättemaksukontori” formaadiõigused ning hakkavad nüüd eestlaste ühest lemmiksarjast oma versiooni tootma.

Sarja produtsent Raivo Suviste selgitab, et “Kättemaksukontori” formaat on müüdud maailmaformaatide õiguseid müüvale firmale Fremantlemedia, kes soovijatele õiguseid edasi toimetab. Kuid “Kättemaksukontor” jõuab lõunanaabriteni ka tänu isiklikele suhetele. “Kuna Mihkel (seriaali stsenarist Mihkel Ulman - toim.) on teinud varem selle Läti produtsendiga üht lastesarja, tekkis huvi sealt,” räägib ta. 

Suviste sõnul ei tea ta veel, kuidas lätlaste versioon “Kätekast” välja hakkab nägema, kuid lepingutele on alla kirjutatud ning lätlased peaksid seda koheselt ka tootma hakkama. 

“Põhimõtteliselt jäävad formaat, stsenaarium ja tegelaskujud samaks. Eks mingil moel neid ka kohendatakse, aga põhimõtteliselt on aluseks ikkagi meie “Kättemaksukontor”. Kui seda peaks nägema ka kuskilt meie inimesed, siis ma loodan, et nad tunnevad ära, kes on Frida, kes Marion, et kõik oleks ikka omad. Sündmused ja situatsioonid peaksid olema ka samad,” sõnab Suviste.

Mis siis võis lätlasi “Kättemaksukontori” puhul ära võluda, et nad sellest oma versiooni soovivad teha? “Hea küsimus, ju huumor ja põnevus!” vastab stsenarist Mihkel Ulman. “Nad väitsid, et Lätis ei ole huumor eriti arenenud, aga mulle tundub, et siin on eksitus! Nii nad ütlesid, et humoorikaid sarju on neil vähevõitu.”

Ulmani sõnul meeldis lätlastele “Kättemaksukontori” juures täiskompott: nii stsenaarium kui tegelaskujud. “Eks nad uurisid seda täpsemalt ka, lugesid stsenaariumit ja vaatasid paari osa,” ütleb ta. 

Ulman, Suviste ning režissöör Ain Prosa käisid sügisel ka lätlastega kohtumas ja abistamas, kuna lõunanaabrid vajasid abi stsenaariumi kohendamisel, karakaterite paika saamisel ning ka tehnilistes küsimustes. 

“Kuna see sari on üsna pikalt jooksnud, siis neile tuli üllatusena, et see nii kaua kestnud on, nad uurisid ka reitinguid ja sihtgruppe,” nendib Ulman. Suviste sõnul aitavad ja toetavad nad lätlasi kõikvõimalikes küsimustes.

Kuigi “Kättemaksukontor” jõuab ka läti televaatajateni tuttavate karakerite ja põnevate keerdkäikudega, on Ulmani sõnul nende versioonis siiski üks muudatus: “Tegelaskujude nimed on natukene muudetud. Tegevus hakkab ilmselt Riia linnas toimuma, stsenaarium adapteeritakse vastavalt oludele,” räägib ta. 

Kui palju raha “Kättemaksukontori” tegijad formaadimüügiga teenisid, Suviste paljastada ei saa. “Ikka teenisime raha, sellega teenivad kõik raha, aga sellest ei saa ma kuidagi rääkida, isegi, kui ma tahaks, ei saaks, lepingute tõttu.”

“Kättemaksukontori” lätlaste uusversioon peaks Lätis eetrisse jõudma tänavu aprillis. Eestis jõudis sarja pilootosa eetrisse 30. aprillil 2009. aastal. Tänavu sügisel oli TV3 eetris seriaali 22. hooaeg.